У США офіційно поступив на службу другий Zumwalt

Другий Zumwalt офіційно заступив на службу

Вчора, 26 січня, на військово-морській базі North Island у Сан-Дієго, був офіційно введений в експлуатацію USS Michael Monsoor (DDG 1001) – другий есмінець класу Zumwalt ВМС США.

Головний корабель – USS Zumwalt (DDG 1000) – був добудований у грудні 2015 року та у травні 2017 року поступив у розпорядження ВМС США після ходових випробувань. Третій у серії – Lyndon B. Johnson (DDG 1002) – планується передати ВМС навесні цього року.

Перший Zumwalt повинен заступити на бойове чергування у 2021 році.

Другий Zumwalt офіційно заступив на службу

Есмінець Michael Monsoor був закладений у травні 2013 року і отримав ім'я на честь петті-офіцера 2-го класу Майкла Ентоні Мансура з підрозділу SEAL, який загинув у Іраку в 2006 році. Під час бою Мансур накрив собою гранату, чим врятував життя інших бійців своєї групи, і був посмертно нагороджений Медаллю Пошани – найвищою військовою нагородою США.

Довжина есмінця становить 183 м, повна водотоннажність – 13 200 т. Базове озброєння включає в себе 80 пускових установок для ракет, дві артилерійські установки 155 мм/62 (6.1") Mark 51 Advanced Gun System (AGS) і дві зенітні установки Mk. 110 калібру 57 мм.

Нові гармати AGS використовують «розумні» снаряди Long Range Land Attack Projectile (LRLAP), які можуть коригувати напрямок свого руху. Артустановки оснащені автоматичним механізмом перезарядки і мають скорострільність понад 10 пострілів в хвилину.

Через зменшення кількості «Зумвольтів» з запланованих 32-х кораблів до трьох та відповідно зменшення обсягу замовлень на снаряди до АУ, вартість LRLAP зросла у геометричній прогресії та досягнула 800 тисяч (за іншими даними мільйону) доларів.

Читати також:Майже мільйон – вартість пострілу гармати «Зумвольта»

Велика вартість боєкомплекту, змусила шукати дешевшу альтернативу снарядам для AGS – якщо незабаром пошуки не увінчаються успіхом, то артустановки можуть демонтувати і замінити на «звичайні» гармати під снаряди Excalibur.

Читати також:Перспективні есмінці типу Zumwalt змінили профіль

Як будувався есмінець Michael Monsoor: