Польська армія отримала перші серійні САУ «Краб»

Польська армія отримала перші серійні САУ Краб

Польська армія отримала від компанії Huta Stalowa Wola першу серійну (та другу загалом) партію 155-мм самохідних гаубиць Krab, які замінять у військах САУ 2С1 «Гвоздика».

Зокрема сьогодні, 25 березня, першу батарею «Крабів» (з восьми самохідних гаубиць та супутніх машин) урочисто отримав 5-й Любуський артилерійський полк 12-ї механізованої дивізії, ще дві батареї полк отримає до кінця цього року, повідомляє defence24.pl.

«Одна батарея – це тільки початок», – заявив міністр оборони Маріуш Блащак. «У середині цього року буде передана ще одна батарея на оснащення 5-го полку, а до кінця року ще одна».

Міністр зазначив, що «Краби» значно підвищують можливості польської армії. Основним озброєнням полку до сьогодні були 152-мм самохідні гаубиці «Дана», 122-мм САУ 2С1 «Гвоздика», реактивні системи залпового вогню WR-40 Langusta та БМ-21 «Град».

Польська армія отримала перші серійні САУ Крабфото: defence24.pl

Нагадаємо, що раніше до 11-го Мазурського артполку 16-ї механізованої дивізії був переданий перший дивізіонний комплект (має назву «Регіна») з 24 предсерійних САУ «Краб».

Кожен дивізіонний комплект (модуль) Regina складається з 24 гаубиць «Краб» і супутніх машин: трьох командно-штабних, восьми машин управління різного рівня, шести транспортних машин для боєприпасів, а також машини техпідтримки (ремонту озброєння та електроніки).

Основним постачальником вогневих засобів модуля Regina є Huta Stalowa Wola, також у виробництві задіяно й інші польські підприємства, зокрема WB Electronics.

Контракт на поставку чотирьох дивізіонів на суму 4,5 млрд. злотих було підписано у грудні 2016 року. Це найбільший контракт, укладений міністерством національної оборони Польщі з вітчизняною промисловістю.

Читати також:Артилерія Польщі: сучасний стан

Читайте Ukrainian Military Pages у Telegram, Twitter, Facebook та Linkedin