На полігоні показали береговий комплекс ПКР «Нептун»

На полігоні показали береговий комплекс ПКР Нептун

Сьогодні, 5 квітня, на Одещині, відбулися перші публічні стрільби новітнього українського берегового комплексу крилатих протикорабельних ракет (ПКР) «Нептун».

Президент України Петро Порошенко, який був присутній на стрільбах, привітав всіх з вдалими випробуваннями нової крилатої ракети «Нептун», яка буде поставлена на озброєння зокрема й Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Нагадаємо, що у лютому цього року, на IDEX-2019 була вперше представлена модель пускової наземного комплексу крилатих протикорабельних ракет «Нептун», а сьогодні вже у металі був продемонстрований увесь комплекс, якій здійснив бойові стрільби по навчальних цілях.

бойові стрільби берегового комплексу протикорабельних крилатих ракет Нептун

«До складу комплексу входить універсальна самохідна пускова установка, транспортна машина для перевезення ракет, транспортно-заряджаюча машина та командно-штабний модуль», – повідомив присутній на стрільбах Олександр Турчинов, додавши, що всі складові комплексу, як і сама високоточна крилата ракета Р-360, ніколи раніше не вироблялися в Україні, «тому ці випробування мають принципове значення для зміцнення оборонного потенціалу нашої держави».

бойові стрільби берегового комплексу протикорабельних крилатих ракет Нептун бойові стрільби берегового комплексу протикорабельних крилатих ракет Нептун бойові стрільби берегового комплексу протикорабельних крилатих ракет Нептун бойові стрільби берегового комплексу протикорабельних крилатих ракет Нептун бойові стрільби берегового комплексу протикорабельних крилатих ракет Нептун бойові стрільби берегового комплексу протикорабельних крилатих ракет Нептун бойові стрільби берегового комплексу протикорабельних крилатих ракет Нептун бойові стрільби берегового комплексу протикорабельних крилатих ракет Нептун
фото: facebook.com/yuri.biriukov

Секретар РНБО України повідомив, що під час випробувань перевірялися робота всіх складових ракетного комплексу та льотні характеристики ракети.

Крилата ракета виконала унікальне за складністю польотне завдання: пролетівши понад 100 км у напрямку моря, зробила розворот на 180 градусів, і на зворотному шляху точно вразила ціль. Політ та маневрування ракети фіксувалися технічними засобами спостереження як на береговій лінії, так і на острові Зміїний.
бойові стрільби берегового комплексу протикорабельних крилатих ракет Р-360 Нептун

«Нові мобільні комплекси крилатих ракет можуть швидко виходити на визначені бойові позиції та за лічені хвилини бути готовими до нанесення ракетного удару», – зазначив Турчинов, наголосивши, що українські крилаті ракети Р-360 «здатні точно вражати надводні та наземні цілі на відстані понад 300 км».

бойові стрільби берегового комплексу протикорабельних крилатих ракет Р-360 Нептун фото: turchynov.com

Петро Порошенко наголосив, що на випробування ракетного комплексу запрошені військові аташе країн-партнерів України.

Водночас він зазначив, що сьогодні противник намагався перешкоджати випробуванням українських ракет: «Намагається закрити небо. Використовує засоби радіоелектронної боротьби, намагається перешкодити нашим випробуванням. Але це створює реальні умови бойового застосування зазначених ракет». «Жодних пом’якшених умов», – додав він.

«Наголошую, що це – українські ракети, які створені українськими конструкторами і вироблені на підприємствах українського оборонно-промислового комплексу. Наголошую, що за моїм завданням вже в грудні місяці вони будуть прийняті на озброєння і розташовані на кораблях Військово-Морських Сил України, і в підрозділах берегової оборони», – повідомив Президент.


ua en