Саудівська Аравія відмовилась від виробництва Ан-132

Ан-132

У 2015 році ДП «Антонов» уклало угоду з Taqnia Aeronautics щодо розробки і виробництва літака Ан-132, також передбачалось будівництво заводу на території Саудівської Аравії.

Однак наразі стало відомо, що Саудівська Аравія змінила партнера за програмою – про це повідомив президент «Антонова» Олександр Донець в інтерв'ю агентству УНІАН.

— Ми презентували програму керівництву Саудівської Аравії, продемонстрували перспективи будівництва заводу. Було виділено місце під нього.

Компанія KACST (King Abdulaziz City Science and Technology) свої зобов'язання за першим договором виконала – оплатила роботи з будівництва літака-демонстратора. У свою чергу «Антонов» побудував Ан-132D і почав його випробування. Саудівська компанія Taqnia Aeronautics стала нашим партнером по просуванню Ан-132 на ринку.

Для оцінки перспективності проекту звернулися до авторитетної іспанської компанії, яка виконала його техніко-економічне обґрунтування. Отримано позитивний результат.

Однак з причин, не пов'язаних з ДП «Антонов», в Саудівській Аравії відбулася зміна партнера за програмою, і процес призупинився.

— А причини призупинення вони назвали?

— У них же був військовий замовник, який вирішив, що потрібна трохи інша машина. Взагалі, процес переговорів із замовником завжди дуже складний. Однак, я можу сказати, що «Антонов» не заморозив проект Ан-132.

Ми шукаємо і замовника, і партнера. Нещодавно показали Ан-132D в Індії. Літак справив гарне враження. Переважно тому, що він створений на основі Ан-32, який добре себе зарекомендував в експлуатації індійськими ВПС. Тільки нова модель більш сучасна, з повністю цифровою кабіною, оснащена імпортними двигунами.

Ан-132