Китай став лідером за кількістю бойових кораблів

Китайський військовий флот

Китай став світовим лідером за кількістю бойових кораблів – йдеться в оприлюдненій доповіді Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) у Вашингтоні.

За даними CSIS, на початок 2019 року флот Китаю вже мав три сотні бойових кораблів, що робить його найчисленнішим у світі. Якщо поточні темпи кораблебудування збережуться, то за 15 років ВМС НВАК зможуть нараховувати 430 надводних і 100 підводних бойових одиниць.

Для порівняння, ВМС США мають у своєму розпорядженні 287, британський флот – 75, а австралійський – 48 кораблів. Втім, поки китайський бойової флот удвічі поступається американському за сумарним тоннажем. Крім того, бойові можливості ВМС Китаю ще дуже далекі від ВМС США.

Порівняння чисельності надводних кораблів в період з 2012 по 2018 рік:

Китайський військовий флот

Нові кораблі вводяться у стрій з вражаючою швидкістю. У період між 2014 і 2018 роками Китай спустив на воду більше підводних човнів, військових кораблів, десантних і допоміжних суден, ніж нараховується у флотах Німеччини, Індії, Іспанії та Сполученого Королівства.

Загальний тоннаж кораблів, спущених Китаєм у період з 2014 по 2018 рр. – 678 тис. тонн – більше, ніж сукупні тоннажі флотів Індії та Франції разом.

Порівняння чисельності атомних субмарин в період з 2012 до 2018 року:

Китайський військовий флот