Україна постачатиме Туреччині танкові керовані ракети

Україна постачатиме Туреччині танкові керовані ракети

Україна постачатиме Туреччині ствольні керовані ракети «Конус», що розроблені КБ «Луч» для стрільби з танкових гармат калібру НАТО – 120 мм та здатні вражати цілі на відстані 5 км.

Відповідний контракт парафовано ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» та турецькою державною корпорацією Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) у перший день міжнародної оборонної виставки IDEF-2019 у Стамбулі, повідомляє прес-служба «Спецтехноекспорту».

Протягом першого етапу реалізації контракту передбачені поставки 120-мм ствольних керованих ракет «Конус» і пристроїв наведення для їх інтеграції в турецькі основні бойові танки. Згодом, внаслідок часткового трансферу технологій, українські керовані ракети будуть вироблятися на потужностях MKEK.

Парафування контракту дозволило узгодити питання вартості та строків поставок, а також – інші умови реалізації домовленостей. Завершення процедури підписання та початок виробництва експортної партії ракет заплановано на ближчі тижні.

Постріл «Конус» розроблений під калібр 120-мм прийнятий в країнах НАТО. Представляє собою унітарний постріл з керованою ракетою, який відповідає габаритним розмірам штатного «натовського» артилерійського снаряда і розміщується в конвеєрі механізованого боєкомплекту в будь-якому поєднанні з іншими типами снарядів.

Ukrainian Military Pages фото © ДККБ «Луч»

«Конус» апробований на танку Т-84-120 «Ятаган», який оснащений гладкоствольною 120-мм гарматою КБМ2 L50 стандарту НАТО. Головна частина ПТКР «Конус» – тандемного кумулятивного типу забезпечує бронепробиття не менше 700 мм броні за динамічним захистом. Способи та принципи наведення і управління ПТКР «Конус» аналогічні ПТКР «Комбат».

Україна постачатиме Туреччині танкові керовані ракети На фото, зліва-направо: Перший ряд: Генеральний директор ДК «Укроборонпром» Павло Букін, в.о. генерального директора «MKEK» Мехмет Унал, директор ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» Владислав Бельбас. Другий ряд: Олег Коростельов, генеральний конструктор і директор ДП «ДККБ «Луч", Сергій Пашинський, голова Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони, Мухсін Дере, заступник Міністра національної оборони Туреччини, Сергій Кривонос, заступник Секретаря РНБОУ.