Уряд змінив порядок укладення офсетних договорів

Уряд змінив порядок укладення офсетних договорів

Кабмін підтримав ініційовані МЕРТ зміни до порядку укладення компенсаційних (офсетних) договорів, застосованих при закупівлі імпортної військової продукції більше ніж на 5 млн євро.

Згідно з ухваленим рішенням Уряду функції організації та координації діяльності суб’єктів офсетної діяльності закріплюються за офсетною комісією з представників державних замовників, державних підприємств установ та організацій. Для ефективної взаємодії суб’єктів у процесі отримання офсету вона діятиме при Кабінеті Міністрів України.

Також ухвалене рішення передбачає залучення державного замовника з державного оборонного замовлення, якщо той закуповує імпортну продукцію в іноземного постачальника, до проведення переговорів з ним стосовно отримання Україною відповідних компенсацій (офсетів).

Компенсаційний (офсетний) договір – це укладений між офсетним бенефіціаром, яким може бути державний замовник або суб'єкт державної форми власності, та іноземним постачальником зовнішньоекономічний договір (контракт), що визначає предмет, вартість, види компенсації (офсету), яке іноземний постачальник передає Україні.

Нагадаємо, що у 2018 році з компанією Aselsan було укладено перший в історії України офсетний контракт, який передбачає низку компенсацій при закупівлі турецьких засобів зв’язку. Відтак, окрім зустрічної торгівлі, при якій Aselsan закуповує продукцію та послуги українського ВПК, турецька сторона передає технологію криптування радіозв’язку, систему управління боєм та створює сервісний центр в Україні для обслуговування систем військового радіозв’язку.