Випробувана перша серійна станція РЕБ Р-330КВ1М

Випробувана перша серійна станція РЕБ Р-330КВ1М

Перший серійний зразок станції радіоелектронної боротьби Р-330КВ1М, який був виготовлений ДП «ЦКБ «Протон», успішно пройшов випробування на одному з полігонів на Харківщині.

Р-330КВ1М – автоматизована станція радіоперешкод короткохвильового радіозв’язку, яка здатна блокувати роботу всіх сучасних КХ-радіостанцій, зокрема і тих, що створені спеціально для роботи в умовах активних радіоперешкод на відстані у декілька десятків кілометрів, повідомляє пресслужба ДК «Укроборонпром».

Станція є частиною комплексу Р-330УМ «Мандат», до складу якого також входять станції радіоперешкод УКХ-радіозв’язку Р-330УВ1М та Р-330УВ2М, радіорозвідки та управління Р-330РДМ. Їх виробництво освоїла «Іскра». Водночас Р-330КВ1М може працювати й окремо.

Перший серійний зразок цієї станції надійде до ЗСУ вже у липні цього року.

Випробувана перша серійна станція РЕБ Р-330КВ1М

Розробка комплексу РЕБ «Мандат» здійснювалась донецьким «Топазом», виробнича база якого була знищена російськими окупантами. Але наукову базу підприємства вдалось перенести до запорізького НВК «Іскра» де фахівці «Топазу» продовжили свою роботу. Одночасно роботу над КХ-складовою «Мандату» було передано до харківського ЦКБ «Протон».

Харківські фахівці модернізували системи станції завдяки використанню сучасних комплектуючих західного виробництва, та оновили програмне забезпечення, що значно розширило можливості Р-330КВ1М. За результатами випробувань машина підтвердила всі задані характеристики, виконавши завдання подавлення системи радіозв‘язку «противника».