Президент Болгарії ветував купівлю винищувачів F-16

F-16 Президент Болгарії Румен Радев наклав вето на закон про ратифікацію контрактів із закупівлі винищувачів Lockheed Martin F-16 Block 70 у Сполучених Штатах Америки.

На його думку запеклі суперечки в парламенті під час ратифікації показали, що в цьому питанні немає суспільної злагоди, а через скорочену законодавчу процедуру ряд важливих питань, таких як ціна, гарантії, терміни поставки, збиток, компенсації та інші, залишалися неясними.

Нагадаємо, що для заміни радянських Миг-29, Болгарія планує прибдати шість одномісних та два двомісні літаки F-16 Block 70, які повинні надійти до 2023 року. Угода вартістю $1,25 млрд включає також боєприпаси, різне обладнання та підготовку льотчиків.

За дорученням Уряду Болгарії, міністр оборони 12 липня підписав відповідний контракт. Також це рішення ратифікував парламент. За проголосували 123 депутати, 78 були проти, а двоє – утрималися. Обговорення тривало понад чотири години. Соціалісти намагалися добитися відкладення голосування на 3-6 місяців, що фактично означало б припинення процедури закупівлі, оскільки термін дії пропозиції США щодо поставки F-16 закінчується 5 вересня.

Зокрема парламент схвалив законопроект про ратифікацію міжнародного договору BU-D-SAB «Літаки F-16 Block-70 і пов’язана підтримка» (F-16 Block-70 aircraft and associated support), міжнародного договору BU-D-AAA «Боєприпаси в підтримку F-16» (Munitions in support of the F-16), міжнародного договору BU-P-AAD «Ракети AIM-9X Block II Sidewinder, супутні матеріали та послуги» (Sidewinder AIM 9Х Block II Missiles, associated material and services) і міжнародного договору BU-P-LAR «Багатофункціональна система обміну інформацією — єдина тактична радіосистема MIDS-JTRS, супутня підтримка і обладнання» (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment).

Також ратифіковано законопроект про підписання рамкової угоди між Міністерством економіки та Lockheed Martin Global Inc про промислове співробітництво і вніс зміни у «Закон про державний бюджет Болгарії на 2019 рік», у зв'язку із необхідністю негайної оплати придбання літаків. У результаті оборонний бюджет країни зріс з 1,414 до 3,514 млрд. левів.

Читати також:

Парламент Болгарії подолав вето щодо F-16



Використані джерела:
opk.com.ua