СБУ затримала російський танкер, який блокував українські військові кораблі у Керченській протоці

СБУ затримала російський танкер СБУ з військовою прокуратурою України затримали російський танкер, який використовувався ФСБ РФ для блокування українських військових кораблів у Керченській протоці. Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

Під час досудового слідства встановлено, що за прямим наказом вищого керівництва Федеральної служби безпеки Російської Федерації, представники Прикордонної служби ФСБ вчинили акт збройної агресії проти українських військових кораблів – патрульних катерів P175 «Бердянськ», P176 «Нікополь» та рейдового буксиру A947 «Яни Капу» у Керченській протоці.

Всупереч норм міжнародного морського права військовослужбовці прикордонних військ ФСБ РФ незаконно, із застосуванням зброї заблокували рух українських військових кораблів під час проходу Керч-Єнікальського каналу в Керченській протоці за допомогою танкеру «NEYMA» (ІМО 8895528, MMSI 273347000, прапор РФ).

СБУ затримала російський танкер, який блокував українські військові кораблі у Керченській протоці

Незаконні дії російських прикордонників сприяли насильницькій, із застосуванням зброї на ураження, зупинці та захопленню українських військових кораблів разом із 24 членами екіпажу, кілька з яких отримали поранення.

24 липня, за інформацією Державної прикордонної служби України, у порт Ізмаїл під прапором РФ зайшов танкер «NIKA SPIRIT», який за номером ІМО - 8895528, згідно даних міжнародної інформаційної системи EQUASIS ідентифіковано як вже відомий танкер «NEYMA», що був використаний для перекриття Керченської протоки.

Слідство встановило, що танкеру, з метою приховання причетності до акту агресії, який відбувся 25 листопада 2018 року, російськими власниками змінено назву на «NIKA SPIRIT».

Наразі групою слідчих СБУ, військових прокурорів та прикордонників на затриманому танкері закінчено санкціоновані українським судом слідчі дії - обшук з метою встановлення фактичних обставин справи, вилучення документів з судна, записів радіо перемовин під час конфлікту, бортових журналів. Допитано членів судокоманди, вилучено документи необхідні для встановлення істини у провадженні.

Вказане судно визнано речовим доказом, готується клопотання до суду про його арешт.