Недобудований крейсер розбиратимуть два роки

Недобудований крейсер

Вкотре стало питання демілітаризації недобудованого ракетного крейсера проєкту 1164 (шифр «Атлант»), якій перебуває на зберіганні в акваторії Миколаївського суднобудівного заводу.

Пропозицію демілітаризувати крейсер та розібрати його на запчастини озвучив Міністр оборони Степан Полторак Президенту України Володимиру Зеленському під час його візиту на завод.

Він наразі знаходиться в такому стані, що озброєння та оснащення непридатні до використання. На ньому знаходиться озброєння і оснащення тільки російського виробництва, яке, в принципі, застаріло навіть для Росії. Завдання, які покладені на крейсер, – супровід авіаударних угруповань на великі відстані. Завдань таких в Україні немає, тому його використання в якості крейсера вважаємо недоцільним і пропонуємо розглянути можливість його демілітаризувати

Директор заводу Валерій Калашников зазначив, що розібрати крейсер можна за два роки, якщо таке рішення буде прийнято.

Недобудований крейсер

Про про демілітаризацію недобудованого ракетного крейсера проєкту 1164, шифр «Атлант» (колишній крейсер «Україна», ще раніше «Адмірал флоту Лобов») говорять вже давно.

Причому в травні 2017 року, перший заступник голови Миколаївської ОДА В'ячеслав Бонь, заявив, що начебто таке рішення президентом вже прийняте і триває підготовка урядової постанови, проєкт якої вже без зауважень погодили Міноборони і «Укроборонпром», на черзі розгляд в Міністерстві фінансів і Міністерстві юстиції.

Тоді повідомлялось, що за планом демілітаризації все озброєння і обладнання крейсера передадуть Міноборони, а корпус і турбіни виставлять на продаж.

Недобудований крейсер

Крейсер закладений у 1984 році, спущений на воду у 1990 році. У жовтні 1993 року переданий Україні з готовністю приблизно у 75%. За три роки був добудований на 95%, але будівництво припинили через брак фінансування. Двічі планувалось ввести до складу ВМСУ (у 1994 і 1998 рр.), однак пізніше це було визнано недоцільним, і корабель залишився на балансі заводу.