Су-24М відстрілявся ракетами Х-29, які модернізують

Науковці випробують ракети Х-29 з метою їх модернізації

Вперше за 23 роки український фронтовий бомбардувальник Су-24М відпрацював по наземних цілях авіаційними керованими ракетами Х-29Л та Х-29Т класу «повітря-поверхня».

Пуски ракет на авіаційному полігоні «Повурськ» здійснив екіпаж ДНДІ випробувань і сертифікації ОВТ, повідомляє інформаційна агенція Міноборони АрміяInform.

На полігоні льотчики проводили низку випробувань у рамках запланованої модернізації ракет Х-29, з метою підвищення ефективності ураження високозахищених ворожих об'єктів, чого вимагає досвід п'ятирічної російсько-української війни.

Відео з полігону оприлюднила Організація волинських авіалюбителів «ОВАЛ».

Х-29 (т.від. як 9-А-721, AS-14 Kedge) – високоточна авіаційна ракета класу «повітря-поверхня» малого радіусу дії. Стартова маса ракети 660/680 кг, фугасно-проникаючої бойової частини 317 кг, з них 116 вибухової речовини. Ракета призначена для ураження залізобетонних споруд, бетонних злітно-посадкових смуг, мостів, кораблі водотоннажністю до 10 000 тонн. Розроблена у 70-х роках минулого століття, прийнята на озброєння ВВС СРСР у 1980 році.

Версія Х-29Л («Виріб 63», Kedge-A) – модифікація з лазерною системою самонаведення 24Н1. Дальність пуску 2-10 км. Ціль підсвічується лазером. Дальність пуску ракет визначається можливістю захоплення цілі головкою самонаведення, при цьому важливу роль відіграють погодні умови та прозорість повітря.

Науковці випробують ракети Х-29 з метою їх модернізації

Версія Х-29Т («Виріб 64», «Kedge-B») – модифікація з телевізійною головкою самонаведення «Тубус-2». Система наведення пасивна і повністю автономна, реалізує принцип «вистрілив-забув» – після пуску літак може відразу покинути зону стрільби. Дальність пуску 3-12 км.

Науковці випробують ракети Х-29 з метою їх модернізації

Нагадаємо, що на виставці «Зброя та Безпека 2018» НВП «Радіоникс» представило низку різних системи для оснащення бойових літаків та авіаційних ракет, зокрема активні радіолокаційні головки самонаведення для ракет «повітря-повітря» та «земля-повітря».


Фото літака Су-24М © Сергій Смоленцев, 2018 рік