У Луцьку розгорнули модернізовану систему посадки РСП-10МА українського виробництва

модернізована система посадки РСП-10МА українського виробництва

Сучасну радіолокаційну систему посадки ввели в експлуатацію на військовому аеродромі у Луцьку. Станція працюватиме у парі з автоматизованим командним диспетчерським пунктом.

Про це повідомляє інформаційне агенство Міноборони АрміяInform.

— Нині Луцький аеродром обладнаний найсучаснішими засобами зв’язку та радіотехнічного забезпечення, — коментує провідний спеціаліст Командування Повітряних Сил Збройних Сил України Володимир Манаєнков. — Нову систему посадки ми підключили до автоматизованого командного диспетчерського пункту, який також придбали і встановили цього року. Ще раніше встановили систему світлосигнального обладнання.

Авіатори від новинки у захваті. Вона дає можливість не лише забезпечувати польоти в складних метеоумовах, обмінюватися даними з іншими РЛС, реалізовувати автоматичний супровід траєкторії руху повітряних об’єктів, а й стійка до перешкод. Не можуть не тішити додаткові опції — встановлений кондиціонер та автоматичне вмикання агрегатів живлення.

Система працює за стандартами ІКАО, підтримує частоти, визначені міжнародною організацією цивільної авіації. Це дає змогу отримувати інформацію про будь-який літальний апарат, який перебуває в районі аеродрому, висоту його польоту, залишок палива, бортовий номер тощо.

модернізована система посадки РСП-10МА українського виробництва

Модернізована радіолокаційна система посадки РСП-10МА призначена для забезпечення польотів літаків та гелікоптерів в аеродромній зоні, отримання інформації про повітряні судна, їх виводу в зону посадки, безпосереднього управління і контролю заходом на посадку в простих і складних метеоумовах. РСП-10МА об’єднує первинний та вторинний радіолокатори, а також посадочний радіолокатор (ПРЛ).

Виробляється компанією «Аеротехніка-МЛТ». Прийнята на озброєння Збройних Сил України наказом Міністра оборони України від 21.01.11 № 43.

Первинний канал РСП-10МА працює в діапазоні L (ICAO), вторинний канал використовує стандартні частоти системи RBS (запит – 1030 МГц, відповідь – 1090 МГц), а також УВД (запит – 1030 МГц, відповідь – 740 МГц). Первинний та вторинний канали працюють на одну загальну антенну. Вторинний канал підтримує режими RBS, УВД і Mk XA. Посадковий радіолокатор (ПРЛ) включає канал курсу і канал глісади та працює в діапазоні X.

У результаті модернізації покращуються характеристики виявлення, реалізується автоматичне супроводження траєкторій руху повітряних суден. Станція забезпечує прийом даних від інших РЛС, обмін радіолокаційною інформацією відбувається по будь-яким каналам обміну даних в узгодженому протоколі обміну.



Використані джерела:
О.Кащишин, К.Васюта, О.Ківшар, М.Долина. Сучасний стан і перспективи розвитку РЛС посадки