НВК «Іскра» розробляє два варіанти контрбатарейної РЛС – з різними передавачами та новим шасі

НВК «Іскра» розробляє два варіанти контрбатарейної РЛС – з різними передавачами та шасі

НВК «Іскра» працює над створенням вдосконалених контрбатарейних радарів. Це зокрема два види виробів – 1Л220Е та 1Л221Е, основною відмінністю яких є тип передавача та база.

Про це повідомляє Defense Express з посиланням на власні джерела.

Нагадаємо, у квітні стало відомо, що контрбатарейний радар 1Л220УК, який був розроблений КП «НВК «Іскра» завершив польовий етап державних випробувань. По завершенню державних випробувань підприємство готове розпочати серійне виробництво нової РЛС для забезпечення Збройних Сил України.

1Л220УК складається з двох транспортних одиниць: антено-апаратна машина та машина управління з робочими місцями для персоналу. При цьому сам радар виконаний на базі напівпричепа й тягача 6х6 «КрАЗ.

Контрбатарейний радар пройшов польові випробування

Своєю чергою, КП «НВК «Іскра» працює над створенням більш досконалого сімейства контрбатарейних радарів. До його складу входять два види виробів – 1Л220Е та 1Л221Е, основною відмінністю яких є тип передавача та транспортна база.

У радарі 1Л220Е використаний центральний передавач, в якому головним елементом виступає електровакуумний прилад (багатопроменевий клістрон). Передавач радару 1Л221Е базується на твердотільних модулях, що побудовані на основі GaN підсилювальних елементах.

НВК «Іскра» розробляє два варіанти контрбатарейної РЛС – з різними передавачами та шасі

Антено-апаратна машина радару 1Л221Е виконана на базі шасі високої прохідності 8х8 та має повний привід, що забезпечує високу прохідність виробу та зменшує час розгортання/згортання. Тож в цьому радарі доволі висока швидкість часу розгортання/згортання – не перевищує 5 хвилин. Завдяки цьому радар 1Л221Е можна впевнено віднести до категорії високомобільних.

НВК «Іскра» розробляє два варіанти контрбатарейної РЛС – з різними передавачами та шасі

Судячи з проєкту, основним носієм нового радару, має стати вже відома вітчизняна платформа КрАЗ-7634НЕ 8х8, вантажопідйомністю 27 т.

Саме таке шасі використовується як платформа для пускової ракетного комплексу РК-360МЦ «Нептун». Також на цій базі була помічена РЛС «Бурштин-1800», що виробляється компанією «Аеротехніка-МЛТ». Крім того, КрАЗ-7634НЕ 8х8 розглядається як носій РСЗВ «Вільха», а на EDEX-2018 показали прототип важкої евакуаційної машини. Також на цій базі ПрАТ «АвтоКрАЗ» пропонує багатоцільовий бронеавтомобіль (MRAP) Hurricane.