Відкритий лист НВП «Темп-3000 до Державного бюро розслідувань щодо начебто «неякісних» бронежилетів

Темп-3000

У відповідь на обшуки і звинувачення з боку ДБР щодо начебто «неякісних» бронежилетів, які закуплені Міноборони, виробник – компанія «НВП «Темп-3000», оприлюднила відкритий лист:

У зв’язку з подіями, які мали місце 26.06.2019 року на підприємствах ТОВ «НВП «Темп-3000» та підсумковою прес-конференцією представників ДБР, що відбулася того ж дня, маємо заявити, що усі звинувачення, які були оприлюднені з приводу «неякісних бронежилетів», «бронежилетів, які прострілюються», а також міфічному завищенні цін на продукцію не відповідають дійсності.

Наше підприємство працює на ринку засобів індивідуального бронезахисту з 1989 року. Відтоді і дотепер ми не мали жодних реальних зауважень щодо невідповідності наших виробів стандартам балістичного захисту. Усі «звинувачення» щодо начебто неякісних бронежилетів увесь цей час мали або суто замовний характер з боку політично-фінансових груп, або, як це було протягом останніх п’яти років, були інспіровані агентами впливу країни-агресора. Усі ці «звинувачення» були у судовому порядку спростовані відповідно до Законів України.

Тема бронезахисту українського Війська починаючи з 2014 року була предметом розгляду майже 150 (ста п’ядесяти) судів різного рівня та 4 (чотирьох) Верховних судів. І фактично кожному з цих виграних нами судових процесів передували розслідування, виїмки документів та балістичні експертизи наших виробів. І кожного разу наші опоненти програвали процеси, не маючи реальних підстав для звинувачень.

Але цього антагоністам ТОВ «НВП «Темп-3000» було вже замало і, зараз вже можна із впевненістю говорити, 29.03.2019 стався підпал підприємства. Були пошкоджені цехи з коштовним і стратегічно важливим для забезпечення обороноздатності держави обладнанням.

По факту, те що сталося на підприємстві для наших недругів здалося недостатнім і, як результат, на сьогодні запущена повномасштабна акція з дискредитації виробництва та колективу ТОВ «НВП «Темп-3000».

Для більш наочного розуміння ситуації, хочемо нагадати, що ТОВ «НВП «Темп-3000» виготовляє бронежилети «Корсар М3м» та «Корсар М3с», для МО України з 2002 р. з балістичним пакетом та з жорсткими бронеелементами з однаковими характеристиками. Тобто наші військові у миротворчій місії на території Іраку в 2002 р. були в таких же за рівнем захисту жилетах як і під час найінтенсивнішої фази протистояння в 2014-2015 рр. у конфлікті нашої Країни з Російськими агресорами.

Нарікань на бронежилети підприємства в Іраку 2002 р. не було. Навпаки, при порівняльних балістичних випробуваннях, які українські військові проводили спільно з військовими США на полігоні в Іраку, бронежилети виробництва ТОВ «НВП «Темп-3000» витримали тест, а американські бронежилети пробилися боєприпасами радянського та російського виробництва. Не було претензій до надійності захисту бронежилетів ТОВ «НВП «Темп-3000» в найтяжчий період бойової фази протистояння з РФ у 2014-2015 рр.

В той час наші бронежилети були в 95% військовослужбовців, і виконували свою функцію з захисту життя українських патріотів. Аби остаточно розвіяти міф про «неякісні бронежилети», якій старанно розповсюджувався тоді російськими ЗМІ та агентами впливу і їхніми прихильниками в Україні, підприємство дозволило українським військовим перевіряти пострілом (!) свій бронежилет перед бойовими діями. Це був, безумовно, безпрецедентний крок, що не має аналогів у історії. Але саме у такий спосіб вдалося вгамувати істеричні настрої у суспільстві та надати впевненості українським військовим у надійності їхнього бронезахисту.

Додатково хочемо повідомити, що в 2014р в пресі був опублікований факт, коли російські окупанти під Дебальцевим захопили на складах бронежилети і шоломи виробництва ТОВ «НВП «Темп-3000», перевірили їх на балістичну стійкість, кваліфікували бронежилети «Корсар М3с -1-4» стійкістю 5го класу та видали своїм підрозділам. Тобто під час активної бойової фази навіть ворог використовував бронежилети підприємства які є не змінними по своїй структурі з 2002 р. і виготовляються згідно з ТУ У 18.2-31778043.046-2003.

26.06.2019 р. на підприємстві ТОВ «НВП «Темп-3000» був проведений обшук, з приводу виїмки документів на виробництво бронежилетів «Корсар М3с -1-4», згідно з вимогами ухвали Бориспільського районного суду Київської області від 12.06.2019р №359/516/19.

Колективу Підприємства дана акція була не зрозуміла, оскільки вимоги Бориспільського районного суду Київської області потребували лише передачі технічної документації та бухгалтерської документація на виріб «Корсар М3с 1-4» в маскувальному малюнку ММ-14.

Залишилося відкритим питання, для чого було вдаватися до проведення масштабних обшуків, якщо можна просто запросити документацію в робочому порядку, як це робиться усьому цивілізованому Світі, лише одним листом–запитом.

Але, судячи з усього, пошук істини не входить у плани цих заходів, натомість, як результат, під час обшуку на трьох виробничих підприємствах компанії, які знаходяться в різних містах Київської області, було вилучено наступні документи:

1. Передбачалося вилучення згідно ухвали - Акти прийому передачі бронежилетів «Корсар М3с -1-4».

У реальності вилучено накладні та платіжні документи, а також документи з переліком матеріалів згідно з якими виготовляються бронежилети «Корсар М3с -1-4».

2. Технічна документація згідно з якою виготовляються бронежилети «Корсар М3с -1-4».

Вилучені: копія ТУ У 18.2-31778043.046-2003 Бронежилети «Корсар М», «Корсар М3», «Корсар Мс» зі зміною №11. Конструкторська документація до ТУ У 18.2-31778043.046-2003 Бронежилети «Корсар М», «Корсар М3», «Корсар Мс» зі зміною №11.

Перелік документів внутрішнього користування при виробництві текстильної продукції) підприємства.

Після обшуку ТОВ «НВП «Темп-3000» підготовлено лист № 515 від 26.06.2019 року з 89 додатками на 464 аркушах, згідно з яким ми зі свого боку надали відповідні документи, а саме:

I. Сертифікати відповідності, акти відбору зразків для вхідного контролю, протоколи випробувань.

II. Акти відбору зразків готових виробів разом з протоколами балістичних випробувань бронежилетів «Корсар М3с-1-4».

Додатки на 464 аркушах, які свідчать про якість бронежилетів «Корсар М3с -1-4». , стосуються тільки 2019 р. Але ми зі свого боку зобов’язуємося у найкоротші терміни надати протоколи випробувань і за 2018 р.

Додатково ми надаємо Паспорти якості на основну імпортну сировину з якої виготовляється бронежилет «Корсар М3с 1-4», а саме:

  • для виготовлення чохола бронежилету, використовується високоміцна нитка 100% поліамід – Виробник ОАО «Гродно Азот», Білорусь(2 арк.);
  • для виробництва гнучкого балістичного пакету – використовується нитка параарамідна – виробником якої є транснаціональна компанія «Тейджин Тварон» (засновники підприємці Японії, Голландії Німеччини) (4 арк.);
  • для виготовлення бронепластин 4 кл. захисту, підприємство використовує бронесталь фірми SAAB (Швеція).(Паспорти як приклад додаються на 11 арк.).

Особливу увагу хочемо звернути на те, що шведську бронесталь фірми SSAB ми використовуємо в бронежилетах починаючи з 2014 р., оскільки продукція цього найпотужнішого профільного підприємства відома та користується незаперечним авторитетом в усьому світі. Якість бронесталі фірми SSAB була підтверджена в найтяжчі перші роки бойових дій проти російськими агресорами.

Як видно з викладеного вище, підприємство – ТОВ «НВП «Темп-3000», використовує в бронежилетах найсучасніші, та найкращі матеріали. Це є одним з основних факторів успішного проходження необхідних лабораторних випробувань, що підтверджується стабільним рівнем якості, відповідністю вимогам нормативної документації, в тому числі технічним умовам та зразкам-еталонам.

Однак нам закидають обвинувачення в тому, що вартість бронежилетів «Корсар М3с-1-4» «була завищена». З цього приводу хочемо нагадати, що закупівля бронежилетів відбувається за відкритими тендерами на площадці «ПРОЗЗОРО», і інформація по цінам та вимогам до бронежилетів публікується відкрито з 2014 р. Тобто з даною інформацією може ознайомитись кожен виробник захисту і в Україні, і з закордону. Тож якби вартість бронежилетів була завищеною, то в 2015 р. на тендерах вже були представники зі всього світу, включаючи представників Китайської Народної Республіки, які постачають свою продукцію практично в кожній країні.

Особливу увагу хочемо звернути на нижче наведену таблицю з якої наочно видно ціну підприємства на бронежилети згідно з тендерами з 2014 р. по 2019 р.:

Відкритий лист НВП «Темп-3000 до ДБР

Як видно з таблиці, вартість бронежилетів в 2014р була 5269,2 грн, а у 2019 р. становила 8080,00 грн. При цьому слід врахувати, що бронежилети постійно постачаються з комплектом підсумків (5 од).

Також хочемо звернути увагу на колонку №5 таблиці, де чітко видно якою мала б бути вартість бронежилетів відповідно до індексу інфляції, наданої Держкомстатом України, а саме – у 2019 р. вартість мала б становити 11 639,2 грн.

Тобто за весь період з 2014 р. по 2019 р. підприємство ТОВ «НВП «Темп-3000» при постачанні бронежилетів не завищувало вартість, а навпаки виробляло їх за найнижчими цінам у Світі.

При цьому підприємство постійно підвищувало якість бронежилетів та продукції в цілому. ТОВ «НВП «Темп-3000» постійно закуповувало імпортне обладнання для можливості розробляли українські технології виробництва матеріалів і це нам давало можливість проводити переробку найкращих зразків імпортної первинної сировини до остаточно готової продукції на території України.

Як результат, ми почали виробляти тканину типу «Кордюра» (100% поліамід) для чохлів бронежилетів, відкрили виробництво броньової кераміки з карбіду кремнію по найвищому класу захисту, почали виробляти і використовувати композитні матеріали з клеючою пропиткою (препрег) для балістичних шоломів, другими у Світі виробили в Україні метаарамідні негорючі нитки для спеціальних костюмів, та впровадили багато інших технологій за допомогою закордонних та українських фахівців.

Такими виробничими здобутками колектив ТОВ «НВП «Темп-3000» у цей складний час для Держави намагався своїми технологічними рішеннями зберегти бюджетні кошти від надмірних витрат, заощадити їх для більш важливих цілей. І, звичайно, ми не допустили розкрадання бюджетних коштів недобропорядними підприємцями.

Годі і казати, що з 2014 р. по 2019 р. підприємство діяло під пильним контролем Військової Прокуратури, яка за цей період досконало вивчила на базі ведучих Державних експертних установ бронежилети «Корсар М3с- 1-4» до найменших дрібниць, провела чимало експертиз зокрема і балістичних, та допустила бронежилет «Корсар М3с- 1-4» до використання у бойових діях.

Тобто бронежилет «Корсар М3с- 1-4», згідно з ТУ У 18.2-31778043.046-2003 постійно проходить, при постачанні до складів Замовника усі необхідні перевірочні тести відповідно до українського Законодавства та відомчої нормативної бази (документи, які підтверджують їхню якість передано до ДБР).

Бронежилети використовуються з 2002 р. і за цей період часу врятували тисячі життів. Але чому в 2019 р., згідно зі змістом прес-конференції представників ДБР, без будь-якої перевірки виробів на всю країну на весь світ було заявлено, що вони є «не якісними»?!

Шановні Державні службовці, хочемо Вам повідомити, що підприємство ТОВ «НВП «Темп-3000» є поза політикою! Ми працюємо в галузі бронезахисту понад 30 років. У підприємстві на сьогодні акумульовані найпередовіші світові та українські технології, розгорнуто значні виробничі потужності. Але пропорційно зростає і силовий тиск та кількість спроб з дискредитації підприємства ТОВ «НВП «Темп-3000».

Просимо звернути увагу, що наше підприємство працює з МО України на підставі Договорів, і всі суперечливі питання, якщо вони й виникають, повинні вирішуватися у площині правових господарських відносин, а саме:

Приймання продукції здійснюється згідно встановлених вимог у Договорах, зокрема, представниками Міноборони здійснюється вхідний контроль матеріалів та сировини, з якої планується виробництво продукції, контролюється процес виробництва продукції та безпосередньо прийом товару з проведенням лабораторних випробувань та досліджень готової продукції.

Підприємством на виготовлену продукцію встановлений гарантійний строк.

Гарантійний строк — це строк, протягом якого виробник (продавець або будь-яка третя особа) бере на себе зобов’язання про здійснення безкоштовного ремонту або заміну продукції (п. 5 ст. 1 Закону про захист прав споживачів).

Відповідно до ст. 678 Цивільного кодексу в разі передачі покупцеві товару неналежної якості він має право вимагати від продавця або пропорційного зменшення ціни, або безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк, або відшкодування витрат на усунення недоліків товару. В разі істотного порушення вимог щодо якості товару (виявлення недоліків, які неможливо усунути або усунення яких пов'язано з непропорційними витратами чи затратами часу, недоліків, які виявлено неодноразово чи з'явилися знову після їх усунення) покупець має право за своїм вибором або відмовитися від договору і вимагати повернення сплаченої за товар суми, або вимагати заміни товару.

Аналогічні норми та положення містять й Договори укладені з Замовниками.

У технічному паспорті, що додається до товару, Підприємством зазначається гарантійний термін експлуатації, протягом якого виробник гарантує використання товару, в тому числі комплектуючих виробів та складових частин, за призначенням за умови дотримання правил користування, і протягом якого виробник (продавець, виконавець) виконує гарантійні зобов'язання.

Гарантійне обслуговування полягає в тому, що виробник протягом гарантійного терміну зобов'язується організувати, якщо це передбачено експлуатаційним документом, роботи із спеціальної установки (підключення) товару чи його введення в експлуатацію і технічного обслуговування. Роботи з гарантійного ремонту (обслуговування) виконуються безоплатно.

Виробник забезпечує нормальне використання товару, в тому числі комплектуючих виробів, протягом гарантійного терміну.

Після закінчення терміну гарантійного обслуговування, Підприємство також пропонує замовникам комплекс послуг з післягарантійного обслуговування продукції на договірній основі. У рамках післягарантійного обслуговування фахівці здійснюють діагностику стану продукції. За результатами діагностики приймається рішення про обсяги необхідного ремонту і відновлення продукції.

Отже, Підприємство завжди готове до конструктивного діалогу, визнання можливих недоліків, їх усунення та вдосконалення своєї продукції в інтересах ЗС України та інших військових формувань.

А поки що ми бачимо, що вся коротка історія розвитку молодої Української Держави в площині по відношенню до підприємців, які працюють на виробництві продукції є наступною - «наїхати», вимагати, розправитися, «віджати», тобто ми постійно бачимо у чистому вигляді інформаційний рекет, який прикривається дуже добрими лозунгами «За все добре та проти усього поганого!», але насправді переслідує лише преференції та вигоди для свого клану.

Інших думок та висновків, на жаль, нема, оскільки якби в Україні відбулися справжні Реформи зі сприяння розвитку Бізнесу, якби ми працювали у дійсно Правовій Державі, то замість чергового «маскі-шоу» був би шалений розвиток виробництва.

Але станом на сьогодні ми маємо пошук обвинувачених у кращих традиціях сталінізму. Коли у полюванні за «компроматом» на продукцію, яка закуповувалася на відкритій площадці електронних торгів «Прозоро» та має усю документацію у відкритому доступі, здійснюються широкомасштабні обшуки з подальшою паралізацією діяльності підприємства.

Прошу Вас врахувати, що те що зараз діється на території України по відношенню до українських підприємців є недопустимим, оскільки з таким підходом у масштабах країни, ми втратимо останні українськи виробничі потужності. Враховуючи вищевикладене,

ПРОШУ ВАС:

До відома Державних службовців всіх рівнів:

1 - Припинити кримінальний тиск на Підприємців України, та перейти до правових господарських відносин.

2 - Велике прохання навести лад в Законодавстві, а саме – щоб перед відкриттям кримінальної справи були задіяні людські прийнятні умови, а саме прості звернення до Підприємців надати інформацію будь-якого характеру що стосується бізнесу.

3 - Перепинити кримінальне переслідування Бізнесу який виробляє продукцію на території України, а прийняти практику всього цивілізованого Світу – сприяти розвитку виробництва, та приймати своєчасно сплачувані податки до бюджету України. Таким чином Ви будете спряти розвитку виробництва на території України, а як результат - розширенню зайнятості українських громадян.

Лише за таких умов українці зможуть працювати та заробляти кошти у своїй Країні.

З повагою,

Засновник ТОВ
«Науково виробниче
підприємство «Темп-3000» Ю. Євтушенко



Використані джерела:
Офіційне інтернет-представництво Президента України
censor.net.ua