Антимонопольний комітет розгляне передачу ПАТ «Мотор Січ» під контроль китайській компанії

Антимонопольний комітет розгляне передачу ПАТ «Мотор Січ» під контроль китайській компанії

АМКУ відкрив справи про набуття контролю над «Мотор Січ» офшорною компанією «Skyrizon Aircraft Holdings Limited», що пов'язана з Китаєм та фігурувала у справі про диверсією.

У рамках багатоступеневої концентрації «Skyrizon Aircraft Holdings Limited» (м. Род-Таун, Британські Віргінські Острови), що володіє 9,99% акцій «Мотор Січі» планує отримати понад 50% голосів у вищому органі управління компанії за рахунок придбання акцій інших офшорних акціонерів підприємства – «Granum Corporation» (Панама, має 9,30% акцій), «Likatron Enterprises Limited» (Кіпр, 9,99%) та «Reckoner Investment Holdings Limited» (Кіпр, 9,99%).

Офіційно це називаються «набуттям компанією «Skyrizon Aircraft Holdings Limited» та державою Україна в особі ДК «Укроборонпром» спільного контролю над ПАТ «Мотор Січ».

Антимонопольний комітет України проведе поглиблене дослідження впливу концентрацій на ринки авіаційних двигунів для літаків та вертольотів і комплектуючих до них, технічного обслуговування та ремонту авіаційних двигунів, промислових газотурбінних приводів.

Антимонопольний комітет розгляне передачу ПАТ «Мотор Січ» під контроль китайській компанії

«Наші гроші» вважають, що у Зеленського вирішили впустити китайців на «Мотор Січ», чий прихід за часів президентства Порошенка СБУ вважало диверсією.

Колишня держуповноважена АМКУ Агія Загребельська відмітила, що АМКУ має на розгляд справи 135 днів, однак термін може бути продовжено. Якщо протягом строку розгляду справи Комітет не прийме рішення, дозвіл вважається наданим за «мовчазною згодою».

До завершення розгляду справи транзакція не може бути завершена. Це буде порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, що тягне за собою штраф до 5% річного доходу компаній-порушників.

За даними SMIDA, акціонерами «Мотор Січі» також є громадянин Китаю Ван Сіньлей (5,01%), «Твінстар холдінгс с.а.» (Беліз, 6,23%), «Business house Helena, ag» (Панама), ПАТ «Торговий дім «Олена» (Україна, 9,30%, фірма належить белізькому офшору «Montagne ltd»), ТОВ «Мотор-інтеркомс» (Україна, бенефіціар – Сюй Чаншун з Китаю, 9,70%). Про цих акціонерів в повідомленні АМКУ не згадується.

Вищевказані акціонери фігурували у кримінальному провадженні №22017000000000272, яке СБУ відкрило у 2017 по статтям 113 (диверсія) та 14 (готування до злочину).

У матеріалах суду вказано, що з 2016 року бенефіціарні власники «Мотор Січі» «з метою ослаблення держави шляхом зруйнування вказаного підприємства як об’єкта, що має важливе народногосподарське та оборонне значення (єдине в Україні підприємство з виробництва цивільних та військових авіаційних двигунів)» продали контрольний пакет акцій заводу офшорним фірмам, «які мають намір перемістити активи та виробничі потужності Товариства за межі України, що призведе до його ліквідації та знищення».

При цьому, 25 лютого 2015 року між ПАТ «Мотор Січ» та компанією «Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd.» (Китайська Народна Республіка) укладено Меморандум про співробітництво з метою створення заводу із виробництва авіаційних двигунів у м. Чунцін, Китайська Народна Республіка, на виконання якого створено робочу групу з числа спеціалістів ПАТ «Мотор Січ», які виїжджають до Китаю.

Читати також: «Мотор Січ» разом з Skyrizon побудує завод у Китаї та отримає 250 млн дол. інвестицій

Антимонопольний комітет розгляне передачу ПАТ «Мотор Січ» під контроль китайській компанії

6 квітня 2016 року ПАТ «Мотор Січ» отримало від компанії «Skyrizon Aircraft Holdings Limited» (Британські Віргінські острови) $100 млн. під 0,3% річних в рамках договору позики № 3104/16-D(PEU) від 29.01.2016, за яким строк повернення позики становить 10 років з моменту надання позики.

Встановлено, що компанія «Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd.» являється власником 100% статутного капіталу компанії «Hong Kong Skyrizon Holding Limited» (Гонконг), яка у свою чергу являється власником 100% статутного капіталу компанії «Skyrizon Aircraft Holdings Limited». Остання компанія зараз і намагається разом з «Укроборонпромом» отримати дозвіл АМКУ на концентрацію.

Тоді суд задовольнив клопотання слідчого СБУ арештувати акції «Мотор Січі», які обліковувались на рахунках вищевказаних офшорів у депозитарній установі СП ТОВ «Драгон Капітал». Нині «Драгон Капітал» SMIDA не згадується, а депозитарієм «Мотор Січі» вказано ПАТ «Національний депозитарій України».

Антимонопольний комітет розгляне передачу ПАТ «Мотор Січ» під контроль китайській компанії

В 2018 році була спроба зняти арешт з цих акцій, однак суд не дозволив. Після того у судовому реєстрі не було згадок про провадження СБУ №22017000000000272.

«The Washington Times». у 2018 році опублікувало матеріал, у якому продаж «Мотор Січі» китайцями було названо «ударом у спину», оскільки таким чином Україна допомагає китайським конкурентам США надолужувати відставання у літакобудуванні.

Після відставки Петра Порошенка з поста президента України новий голова держави Володимир Зеленський призначив до наглядової ради «Укроборонпрому» інвестиційного банкіра Айвараса Абромавічуса, який після Майдану півтора роки був міністром економрозвитку. В інтерв'ю «theБабелю» Абромавічус повідомив, що його пріоритетом є створення спільних підприємств «з нашими іноземними партнерами».

Компанію «Мотор Січ» контролює колишній нардеп Партії регіонів В’ячеслав Богуслаєв. Він був одним з тих, хто у 2013 переконував президента Віктора Януковича змінити євроінтеграційний вектор України на інтеграцію з Митним Союзом та Росією.

Антимонопольний комітет розгляне передачу ПАТ «Мотор Січ» під контроль китайській компанії

Минулого тижня візит на «Мотор Січ» наніс керівник партії «Слуга народа» Дмитро Разумков. Екскурсію йому провів особисто Богуслаєв.

За даними «Наших грошей з Денисом Бігусом», «Мотор Січ» і після нападу Росії на Україну зберегла відносини зв’язки з країною-агресором попри заборону на експорт військової техніки до РФ. Виявилось, що завод постачає до Росії запчастини через фірму, через яку син Гладковського завіз «еб*ные высотомеры».