Україна відмовилася від американських БТР Stryker

Україна відмовилася від американських БТР Stryker

Україна в 2017 відмовилася від понад сотні сучасних американських бронетранспортерів типу «Stryker», перемовини про закупівлю яких тривали з початку 2015 року.

Про це дописом у facebook повідомив Dylan Malyasov, засновник одного з найбільш популярних світових інтернет-видань мілітарної спрямованості The Defence Blog.

Думаю тепер уже можна відкрито говорити, що починаючи з 2015 року велися активні переговори про можливий продаж Україною партії сучасних бронетранспортерів сімейства «Stryker»: до 100 одиниць M1126 і до 6 одиниць M1133.

Американська сторона пропонувала продаж у рамках програми Foreign Military Sales з частковим погашенням в рамках пакету держдопомоги. Оціночна вартість одного бронетранспортера становила 3,5 млн доларів за одиницю причому США покривали 60% вартості, Україні залишалося сплатити залишок і доставку.

Україна відмовилася від американських БТР Stryker M1133 Stryker Medical Evacuation Vehicle (MEV)

Наразі американські бойові машини даного типу законтрактовані в інтересах Таїланду і також пропонуються раїнам-партнерам США в Південній Америці (Перу, Колумбія).

P.S. на той момент мені здавалося це вірним рішенням але знаючи тепер як йдуть справи з нашими БТР-4, то здається що ми втрачаємо відмінну можливість... як свого часу з німецькими гусеничними БМП типу «Marder», що намагався законтрактувати Сергій Пашинський.
Україна відмовилася від американських БТР Stryker M1126 Stryker Infantry Carrier Vehicle (ICV)

Нагадаємо, що вчора Президент України Володимир Зеленський анонсував поставки бронетехніки з Канади. Хоча ніяких подробиць не розголошується, експерти вважають, що мова може йти про плаваючі бронетранспортери 6x6 AVGP, які були розроблені у 1970х роках та перебували на озброєнні канадської армії до 2005 року.