«Українська бронетехніка» спростовує недостовірну інформацію «Укроборонпрому» щодо броні

БТР-4

Триває «інформаційний конфлікт» навколо т.зв. натівської броні, яку «Укроборонпром» використав для виробництва бронетранспортерів, але вона не пройшла військову прийомку.

Нещодавно у свій захист «Укроборонпром» повідомив, що таку саму фінську броню MiiluxProtection 500, використовують для виробництва своїх бронемашин українські компанії «Українська бронетехніка» (виробник «Варти») і НВО «Практика» (виробник «Козака»).

У відповідь компанія «Українська бронетехніка», сьогодні, 19 серпня, офіційно спростувала «недостовірну інформацію «Укроборонпрому» щодо використання фінської броні компанії Miilux Protection з твердістю 500 для виготовлення бронемашин «Варта».

Панцеровий захист спеціалізованих броньованих автомобілів «Варта» виготовляється з бронесталі шведського виробництва компанії Swebor Armor з твердістю 560, що має відмінні балістичні захисні властивості в поєднанні з високою твердістю і міцністю та пройшла всі випробування по класу захисту згідно ДСТУ 3975, окремо пройшла випробування у відповідних установах Міністерства внутрішніх справ і Міністерства оборони України. Має відповідні акти та сертифікати по результатам успішних випробувань.

Нагадаємо, що представники замовника – Міністерства оборони України відмовились приймати бронетранспортери, що були виготовлені підприємствами «Укроборонпрому» з броні MiiluxProtection 500, у зв'язку з її невідповідністю необхідним параметрам.

військова прийомка з’ясувала, що вміст шкідливих елементів у сталі марки MiiluxProtection 500, таких як сірка й фосфор у визначених зразках до 30 разів перевищує будь-які норми навіть для сталей низької якості, тим паче броньових. Водночас, вміст легуючих елементів, які наділяють метал броньовими властивостями, визначено як критично низький.

Крім того, Міністерство оборони поширило заяву, щодо фактичної неспроможності «Укроборонпрому» виконувати вчасно контракт на виготовлення БТРів, у зв'язку із самоусунення від процесу керівництва концерну та неефективним використанням коштів, які були сплачені на закупівлю комплектуючих. Повний текст заяви можна прочитати тут.

Також раніше, Лозівський ковальсько-механічний завод звинуватив «Укроборонпром» у поширені міфів, з метою приховування причин зриву контракту, зокрема нераціональному використанні коштів, і виникненні заборгованості перед ЛКМЗ, який виробляє корпуси БТРів.

Чорний піар проти ЛКМЗ - не стільки дискредитація заводу, скільки ширма для прикриття планів керівництва Концерну додатково «витратити» 40 тис. дол. під час виготовлення кожного корпусу з імпортної сталі.

Під виглядом «натовської» броні концерн придбав фінські бронелисти MiiluxProtection 500, які призначені для виробництва інкасаторських машин і сейфів. За даними військової прийомки, ні компанія-виробник Miilux, ні польський посередник TEXPROTECT Sp.zo.o не підтвердили використання MiiluxProtection 500 у виробництві військової бронетехніки.

Однозначна позиція військової прийомки, що імпортна сталь по хімскладу і міцності не повинна поступатися українській сталі «71», затвердженої МОУ для виготовлення БТР-4, не влаштовує керівництво «Укроборонпрому», оскільки зменшує корупційну маржу в схемах з імпорту стали.

ДК «Укроборонпром» в свою чергу, заперечує всі звинувачення, та стверджує, що саме з цієї фінської бронесталі виробляються бойові машини у США, Німеччині, Франції, Великобританії, Нідерландах, Бельгії, Польщі та інших країнах світу. У свій захист концерн наводить лист від виробника бронесталі Miilux Protection 500 – фінської корпорації Miilux Ltd.

Крім того концерн заявив, що «Міністерство оборони України також активно експлуатує машини «Козак» та «Варта», виготовлені саме із цієї броні». Але, як бачимо, принаймні один з виробників цю інформацію вже спростував.