Навіщо нам розробляти крилату ракету, яка в нас уже є?

крилата ракета

ОПК зробив величезний крок уперед на першому етапі війни, але поступово цей розвиток загальмувався, і на сьогодні відстає від потреб ЗСУ, від загроз, які стоять перед країною...

Цими словами, свій погляд на розвиток оборонно-промислового комплексу України висловив Міністр оборони Степан Полторак в ексклюзивному інтерв’ю для Інформагентства АрміяInform.

Зокрема міністр навів приклад, одного, колись надзвичайно потужного підприємства, що складалося з конструкторського бюро і власне заводу. Після розпаду СРСР так сталося, що конструкторське бюро за рахунок продажу технологій та ідей трохи трималося на плаву. А завод, не маючи замовлень від армії, почав випуск цивільної продукції. Зрештою КБ відкрило свої промислові потужності для виробництва готової продукції. Завод, розуміючи, що на дрібних товарах багато не заробиш, відкрив власне КБ. Тож на одному великому підприємстві створили чотири, які працюють неефективно і не скоординовано.

От ви виконуєте окремі розробки без погодження із Міноборони. Для кого це робите? Для виставки?

Це питання міністр адресував до директорів підприємств. «Навіщо нам розробляти крилату ракету, яка в нас уже є, на трьох заводах? Брак координації очевидний», – зазначає Полторак.

Саме тому, вважає міністр й треба реформувати ОПК. Також він зауважив, що останнім часом постачальники часто-густо демонструють несвоєчасність виконання підписаних із Міністерством оборони контрактів. Але вони застосовують для виправдання засоби інформаційної війни та звинувачують в усіх бідах Міноборони.

Нонсенс! Подивіться на країни, на які ми хочемо бути схожими, на блок НАТО, приміром. Там ми не почуємо, що постачальник поставив армії некондиційну продукцію, техніку, зброю, послуги. І тільки у нас скрізь волають: Міноборони закупило погану продукцію, немов не розуміючи, що за її якість відповідає за законом постачальник! Ну немає у нас наразі можливості перевіряти кожну з 4 мільйонів банок із тушонкою, чи якісно її виготовили. Нам тоді потрібна іще армія перевіряльників.

І ці ж підприємства виготовляють точно таку продукцію і для цивільного споживача! Чому про це ніхто не говорить? У нас створено підрозділ, який підвищує якість прийняття продукції від постачальників. Торік вони не допустили потрапляння неякісної продукції до війська на суму більше 220 мільйонів гривень. Тобто, її повернули на підприємства. Та дуже сумніваюся, що цю некондицію утилізували. Не виключаю, що вона пішла на інший ринок.

Міністр переконаний, що це питання лише контролем не вирішити, бо це свідчить про «хворобу» економіки, варто підняти рівень відповідальності виробників за свою продукцію.