Міноборони закуповує мобільні операційні та стоматкабінети

Міноборони закуповує мобільні операційні та стоматкабінети

Міністерство оборони оголосило тендери щодо закупівлі шести мобільних медичних кабінетів на базі всюдихідних вантажівок – двох хірургічних (операційних) та чотирьох стоматологічних.

Рухомі кабінети повинні монтуватись на базі автомобілів КрАЗ або еквівалентних. Стартова вартість хірургічних кабінетів – 7,4 мільйони гривень за одиницю, стоматологічних – 5,5 млн грн. Обидва аукціони призначені на 4 вересня 2019 року.

Зазначені вироби повинні відповідати медично-технічним вимогам, що затверджені Головним військово-медичним управлінням Збройних Сил України в 2019 році. Зокрема це можуть бути спеціально спроєктовані автомобілі, або з переобладнаним чи спеціально спроєктованим кузовом (контейнером), що встановлений на базове шасі.

Доповнення:Обидва тендери (UA-2019-08-19-000513-a та UA-2019-08-19-000566-a) були скасовані через відхилення всіх тендерних пропозицій згідно з Законом про публічні закупівлі

Кабінет рухомий хірургічний (КРХ) призначений для надання первинної та елементів вторинної хірургічної медичної допомоги військовим ЗСУ, а також іншим контингентам населення на територіях, географічно віддалених від стаціонарних закладів охорони здоров'я, в тому числі в польових умовах. Екіпаж КРХ складаєтьься з трьох осіб – водій-електрик, лікар-хірург (начальник КРХ) та операційна медична сестра.

Особливістю КРХ,є те, що в ньому можуть виконувати свої функції, тобто приймати участь у виконанні опративних стручань, медичні працівники, що не входять до складу екіпажу.

Кількість робочих місць відділення КРХ для медичного персоналу – не менше 5, зокрема:

  • 1-2 робочих місця лікарів-хірургів;
  • 1 робоче місце лікаря-анестезіолога;
  • 1 робоче місце медичної сестри-анестезіолога;
  • 1 робоче місце операційної медичної сестри.

Пропускна спроможність КРХ за тривалістю робочого дня 16 годин складає не менше 5 оперативних втручань за добу. Час розгортання з можливістю повноцінного функціонування, або приведення до похідного положення повинен складати не більше 60 хвилин.

КРХ повинен бути здатним виконувати свої функції цілодобово, в зонах помірного клімату не залежно від при року, під час експлуатації на дорогах з різним покриттям та в умовах бездоріжжя на рівнинній, горбистій та гірській місцевості. Відповідно базове шасі (6х4 або 6х6) повинно забезпечувати підвищену прохідність.

Варіант розміщення майна і обладнання КРХ та мінімальні розміри проходів та робочих площадок Варіант розміщення майна і обладнання КРХ та мінімальні розміри проходів та робочих площадок

Кабінет рухомий стоматологічний (КРС) призначений для профілактичних оглядів, санації ротової порожнини, надання амбулаторної терапевтичної, а також деяких заходів хірургічної та ортопедичної медичної допомоги.

Окрім цього, КРС повинний здійснювати у місцях свого функціонування санітарно-просвітницьку роботу з питань профілактики стоматологічних захворювань.

Екіпаж КРС: водій електрик, лікар-стоматолог, медична сестра стоматологічна. Кількість відокремлених робочих місць медперсоналу – не менше 2. Вимоги до шасі аналогічні КРХ.

Схема розташування функціональних відділень в контейнері (кузові) КРС індивідуальної розробки (варіант) Схема розташування функціональних відділень в контейнері (кузові) КРС індивідуальної розробки (варіант)

Нагадаємо, що у 2017 році Збройні Сили України закупили один рухомий хірургічний кабінет на базі автомобіля КрАЗ, та один рухомий рентгенівський кабінет на базі КрАЗу, які були допущені до експлуатації в ЗСУ наказом Міністерства оборони від 27.03.2017 № 179.

Міноборони закуповує мобільні операційні та стоматкабінети Міноборони закуповує мобільні операційні та стоматкабінети фото © 112.ua / Ірина Сампан