Франція порізала сталь для першого фрегата FTI

Fregate de Taille Intermediaire

Французька Naval Group на верфі у Лор'яні провела 24 жовтня церемонію різання сталі для першого «середнього» фрегата за програмою FTI (Fregate de Taille Intermediaire).

Головний корабель серії, який буде названий на честь адмірала П'єра-Алексіса Ронарха, очікується отримати у 2023 році, повідомляє Naval Today.

4500-тонні фрегати призначені для протичовнової боротьби з розширеними можливостями самооборони та роботи з ССО, будуються за контрактом 2017 року. Вони матимуть довжину 122 метри та перевернуту носову конструкцію для більшої стабільності на високих швидкостях.

Fregate de Taille Intermediaire

Кораблі FTI заповнять розрив між 2500-тонними корветами Gowind та 6000-тонними фрегатами FREMM, запропонованими Naval Group. Планується побудувати п'ять фрегатів FTI, які замінять у ВМС Франції п'ять фрегатів La Fayette. Очікується, що всі п'ять FTI надійдуть до 2030 року.

Кораблі озброять протикорабельними ракетами MBDA Exocet MM40 Block 3, зенітними ракетами MBDA Aster 15/30, 324-мм протичовновими торпедами MU90 Impact, 76-мм АУ Oto Melara Super Rapid, 20-мм дистанційно керованими модулями. На фрегаті базуватиметься гелікоптер-торпедоносець типу NH90 та безпілотний літальний апарат. Крім того фрегат матиме два катери спецпризначення ECUME для висадки підрозділів спеціальних операцій.

Комбінована енергетична установка схеми CODAD включатиме чотири дизельні двигуни і чотири дизель-генератори сумарною потужністю 32 мВт, забезпечуючи швидкість повного ходу до 27 вузлів і дальність плавання економічним ходом до 5000 миль. На кораблі повинні розміщуватися 150 чоловік, включаючи 110 осіб штатного екіпажу і 15 осіб авіагрупи.

Fregate de Taille Intermediaire

Більше того, фрегати FTI будуть першими кораблями ВМС Франції, які матимуть захист від кіберзагроз з надлишковою ІТ-архітектурою, об'єднаною навколо двох центрів обробки даних.

У церемонії різання сталі, серед інших, взяв участь віце-адмірал ВМС Греції Ніколаос Цуніс, оскільки Греція веде переговори з Францією щодо придбання двох кораблів типу «Белхарра» – експортної версії фрегата FTI.