Штучний інтелект і безпілотники

Штучний інтелект і безпілотники

Багато сказано про штучний інтелект, який він крутий, які завдання може вирішувати «Сам». Проте, що ж «під капотом» у цього тренда сучасності нам розповіли фахівці НВП «Спайтек».

Якщо спрощено – суть штучного інтелекту зводиться до прийняття рішень алгоритмом, у залежності від вельми різноманітних факторів навколишнього середовища. При цьому ШІ виконує не програму із заздалегідь відомим результатом, а переживає і адаптується до середовища, взаємодіє зі світом.

Зрідка можна передбачити дійсний хід подій циклу життєдіяльності такого алгоритму. Отримати практичну користь саме від такого ШІ не просто. Він може вийти з під контролю або ви витрачатиме більше часу на розуміння логіки його рішень ніж на самі рішення задач.

Інша річ - елементи ШІ, що можуть бути корисні для швидкого прийняття рішень під час роботи з великими обсягами інформації. Такі програмні модулі переважно ґрунтуються на «нейронних мережах», які навчаються. Суть навчання зводиться до багатотисячного прогону через алгоритм цифрового способу детектируемого об'єкта. Це може бути фотознімок, кадр відео, аудіофрагмент, гармоніка радіочастоти... що завгодно, що можна оцифровувати.

Після ретельного навчання нейронна мережа виробляє певні ознаки, які повторюються для однотипних об'єктів. Знайшовши ці ознаки в одержуваному обсязі інформації програма з високою часткою ймовірності детектирує об'єкт. Чим більшій кількості об'єктів ми навчимо систему, тим якісніше буде розпізнано навколишній світ.

Основним призначенням української компанії «Спайтек» є забезпечення глобальної безпеки шляхом створення унікальних безпілотних рішень. Дотримуючись мети, компанія розробляє і застосовує у своїх виробах технології, що йдуть в ногу з часом або часом на пів кроку випереджають його.

Штучний інтелект і безпілотники

Незабаром компанія обіцяє презентувати інтелектуальний сенсор для безпілотних літальних апаратів «Digital Eye» з інтегрованою нейронною мережею у повному своєму функціоналі. На даний момент універсальна літаюча платформа «Windhower» є носієм даного корисного навантаження. Задум розробників у створенні інструменту допомоги операторам дронів і максимальної автоматизації одержуваної інформації.

Виглядатиме це наступним чином: перед польотом оператор вказує яку саме роботу потрібно провести - патрулювання, розвідка, пошук, коригування по цілі, картографію місцевості. Якщо це останній варіант, то допомагати йому немає сенсу, цей політ пройде в авторежимі. А в інших режимах допомога оператору не завадить.

Під час польоту по одержуваному відео з денної камери і тепловізора «Golden Eye» буде виявляти людей і техніку, класифікувати їх і підсвічувати для оператора на тому ж відео і карті з координатами виявленого об'єкту. Плюс до всього вестиметеся аналітичний збір інформації щодо того, скільки людей і техніки було виявлено за час виконання місії. Чим більше таких апаратів буде у строю, тим більше буде інформації для подальшої аналітики і до навчання нейронної мережі новим об'єктам спостереження.

Нагадаємо, що вже понад три роки НВП «Спайтек» постачає ЗС України БпЛА «Sparrow».



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.