У Польщі спустили на воду другий тральщик нового покоління

тральщик Альбатрос класу Корморан ІІ

На верфі Remontowa Shipbuilding у Гданську спустили на воду тральщик «Альбатрос» – другий корабель протимінної оборони класу Kormoran II, призначений для ВМС Польщі.

З моменту церемонії різання першої стали, що дало старт початку будівництва корабля, пройшло трохи більше року. Одночасно зі спуском на воду «Альбатроса» на гданській верфі заклали третій (останній у серії) корабель протимінної оборони класу «Корморан ІІ» – «Мева».

тральщик Альбатрос класу Корморан ІІ

Зарахування «Альбатроса» до складу ВМС планується на 2021 рік, «Меви» – на 2022-й. Нагадаємо, що головний корабель – «Корморан» ввели в експлуатацію у листопаді 2017 року.

Договір на створення прототипу винищувача мін модель 258 «Корморан II» було офіційно підписано 23 вересня 2013 року. У травні 2014 року були завершені модельні випробування корабля, а 4 вересня 2015 року відбувся урочистий спуск на воду. До липня 2016 року корабель оснащували озброєнням та іншими системами, потім тривали випробування судна.

тральщик Альбатрос класу Корморан ІІМакет протимінного корабля «Корморан» на виставці «Зброя та безпека 2017» у Києві

Тактико-технічні характеристики

Водотоннажність,повна: 850 т
Довжина, максимальна: 58,50 м
Ширина, максимальна: 10,30 м
Осадка: 2,70 м
Висота борту: 4,70 м
Висота до носової палуби: 6,40 м
Екіпаж: 45 осіб (+ 6 водолазів додатково)
Енергетична установка:
2 головні двигуни потужністю 1000 кВт
2 суднові крильчасті рушії потужністю 1000 кВт
2 допоміжні двигуни (т.зв. «тихий хід») потужністю 99 кВт
Максимальна швидкість: до 15 вузлів
Дальність плавання: не менше 2500 м.миль

Корпус корабля виконаний з не магнітної сталі. Конструкція судна забезпечує зниження рівнів фізичних полів та високі маневрені характеристики. Вмонтовані рушії за допомогою підрулюючого пристрою забезпечують дуже високу маневреність судна, що дозволяє кораблю здійснити розворот на 360° на одному місці.

Корабель озброєний зенітною установкою ZU-23-2MR Wróbel II з двома 23-мм гарматами, чотирма ПЗРК Grom і чотирма 12,7-мм кулеметами.

До складу протимінного оснащення корабля входить гидроакустична система (ГАС) пошуку мін SHL-101/T та самохідна ГАС змінної глибини Orka, підводні дистанційно керовані апарати Double Eagle Mk III виробництва шведської компанії «Saab», а також польські модульні підводні апарати Morswin і одноразові знищувачі мін Gluptak.