НАБУ розслідує держзамовлення 152-мм снарядів, розробку міномета «Верба» та закупівлю БТР «Oncilla»

НАБУ розслідує держзамовлення

Генпрокуратура розпочала кримінальні провадження за ч. 5 ст. 191 ККУ щодо розкрадань в оборонній сфері в особливо великих розмірах. Досудове розслідування доручено НАБУ.

За повідомленням Генеральної прокуратури, 15 жовтня 2019 року зареєстровано кримінальне провадження за фактом розкрадання колишніми високопосадовцями спільно з службовими особами підприємств оборонного комплексу бюджетних коштів при виконанні Державного оборонного замовлення з виготовлення 152-мм снарядів для артилерійської системи «Гіацинт».

Нагадаємо, що у серпні 2018 року на ДАХК «Артем» відкрили лінію з виробництва найбільш дефіцитних 152-мм снарядів для гармати «Гіацинт». За рік, у липні 2019 року, у відповідь на звинувачення гендиректора «Укроборонпрому» Павла Букіна щодо відсутності держзамовлень на снаряди, Міноборони повідомило, що закуповує 152-мм снаряди у іншого не названного виробника за найнижчою ціною серед запропонованих.

Зазначимо, що окрім ДАХК «Артем», 152-мм снаряди пропонують ТОВ «Рубін-2017» та Корпорація «Таско», які пов'язують із Сергієм Пашинським.

НАБУ розслідує держзамовлення НАБУ розслідує держзамовлення

Також, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за фактом незаконного використання бюджетних коштів при виготовлені 82-мм міномету «Верба» та розпочато досудове розслідування за фактом закупівлі бронемашин «Oncilla» польської компанії «Mista» за завищеними цінами.

82-мм міномет «Верба» було представлено у серпні 2015 року, як розробку ВАТ «Меридіан» та ТОВ «Системінжинірингмененджмент» у рамках державно-приватного партнерства, на яку витратили кілька місяців. Про, що повідомив у Facebook, 2 серпня 2015 року, тодішній голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський.

НАБУ розслідує держзамовлення НАБУ розслідує держзамовлення НАБУ розслідує держзамовлення

Що стосується, БТР «Oncilla» польської компанії «Mista» (ліцензійна версія українського БТР «Дозор-Б»), то відомо, що Міністерство оборони України закупило кілька цих машин для випробувань у військах після виникнення проблем із вітчизняними «Дозор-Б» (у 2016 році закуплена пробна партія у 10 машин) пов'язаних з наявними конструктивними недоліками та організацією виробництва «Укроборонпромом».

НАБУ розслідує держзамовлення

НАБУ розслідує держзамовлення

«Міністерством оборони України, відповідно до державного оборонного замовлення на 2018 та 2019 роки, здійснюється закупівля польських бронетранспортерів «Онцилла», – йдеться у відповіді оборонного відомства на запит «Донбас.Реалії» (проєкт «Радіо Свобода»).