Нові сержантські звання затверджено законом

Рада схвалила запровадження нових військових звань

Верховна Рада 17 жовтня схвалила закон щодо запровадження нових сержантських звань у Збройних Силах України відповідно до колонки «NATO Code» згідно з STANAG 2116.

Відповідний законопроєкт №0906 підтримали 278 депутатів. 12 листопада закон підписав голова Верховної Ради України, а 29 листопада президент. Закон набрав чинності 30 листопада після його опублікування у газеті «Голос України» № 230, окрім пункту про нові звання, якій набуває чинності через десять місяців – 30 вересня 2020 року.

Окрім удосконалення вертикалі професійного сержантського корпусу, нові звання є необхідною умовою для переходу ЗС України на американську систему грошового забезпечення, що зокрема передбачає відмову від посадових окладів та визначає базовою виплатою для нарахування грошового забезпечення оклад за звання із урахуванням вислуги у ньому.

Також закон спрямований на упорядкування дисциплінарних повноважень посадових осіб, врегулювання деяких питань повсякденної діяльності, визначення прав та обов’язків сержантського складу та деяких інших посадових осіб, які не було визначено до цього. Крім того, у військових частинах, запроваджуються Книги пам’яті куди включатимуться відомості про військових, які загинули під час виконання військового обов’язку.

УВАГА! перелік звань втратив чинність на підставі закону № 680-IX від 04.06.2020.

Нова шкала звань, що запроваджується:

Армійські званняКорабельні звання
Рядовий склад
рекрутрекрут
солдатматрос
старший солдатстарший матрос
Сержантський і старшинський склад
Молодший сержантський і старшинський склад
молодший сержантстаршина 2-ї статті
сержантстаршина 1-ї статті
Старший сержантський і старшинський склад
старший сержантголовний старшина
перший сержантголовний корабельний старшина
штаб-сержантштаб-старшина
Вищий сержантський і старшинський склад
майстер-сержантмайстер-старшина
старший майстер-сержантстарший майстер-старшина
головний майстер-сержантголовний майстер-старшина

Нове військове звання «рекрут» є тимчасовим військовим званням громадянина, який проходить випробувальний термін щодо прийняття на військову службу за контрактом, до прийняття ним Військової Присяги.

З метою врегулювання питань пенсійного забезпечення громадян, які були звільнені зі служби до набрання чинності цим законом, прирівнюються попередні та нові військові звання рядового, сержантського і старшинського складу в таких співвідношеннях:

Попередні званняНові звання
армійські:
молодший сержантмолодший сержант
сержантсержант
старший сержантстарший сержант
старшинаперший сержант
прапорщикштаб-сержант
старший прапорщикмайстер-сержант
корабельні:
старшина 2 статтістаршина 2 статті
старшина 1 статтістаршина 2 статті
головний старшинаголовний старшина
головний корабельний старшинаголовний корабельний старшина
мічманштаб-старшина
старший мічманмайстер-старшина

Звання «рекрут», «старший майстер-сержант», «старший майстер-старшина», «головний майстер-сержант» та «головний майстер-старшина» визначаються такими, що не мали еквівалентів у попередньому переліку військових звань.

Також закон змінює граничний вік перебування на військовій службі для сержантів, що усуває проблему коли сержант за законом не може дослужитися до пенсії у зв'язку із колізією чинного законодавства, що на Ukrainian Military Pages висвітлювалося раніше.

Відповідно граничний вік перебування на військовій службі встановлюється*:

  • для військовослужбовців рядового, молодшого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, – до 45 років;
  • для військовослужбовців старшого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, – до 50 років;
  • для військовослужбовців вищого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, – до 55 років;

* Зауваження. Зміни граничного віку стосуються лише мирного часу (чинна норма 45 років для всіх солдатів та сержантів). Наразі ж діє особливий період і до його закінчення граничний вік для всіх військовослужбовців встановлений у 60 років (стаття 22 ЗУ «Про ВОіВС»).


ua en