ЗБ2019: «Практика» презентувала новий БТР «Отаман-3»

БТР Отаман 3

НВО «Практика» презентувала на «Зброя та безпека 2019» новий БТР «Отаман-3» на базі платформи «Отаман» 6х6. Новинку вже оглянув заступник міністра оборони Анатолій Петренко.

Уперше уніфіковану платформу «Отаман» 6х6, на базі якої може бути створена техніка різноманітного призначення: бронетранспортер, машина вогневої підтримки, самохідна артилерійська установка (міномет) інші бойові та спеціальні машини, українська приватна компанія представила три роки тому, на виставці «Зброя та безпека 2016». Тоді вона демонструвалася у варіанті САУ, в якості артчастини використали башту САУ «Гвоздика».

У квітні 2019 року стало відомо, що на базі платформи пропонується бронетранспортер орієнтований на озброєння підрозділів морської піхоти Військово-Морських Сил України.

У кооперацію щодо розробки і створення «Отамана» також входять біля десяти приватних оборонних підприємств, а також декілька підприємств «Укроборонпрома». «Машина показала відмінні результати на заводських випробуваннях, та готова приступити до державних випробувань», – повідомив директор компании «Практика» Олег Висоцкий.

Бронетранспортер розроблений за технічним завданням морської піхоти ВМСУ, спроєктований згідно останніх тенденцій для бойових машин такого класу: переднє розташування двигуна та заднє розташування десанту, високий рівень балістичного захисту, протимінний захист, покращена ергономіка екіпажу та десанту, великий запас вантажопідйомності (що дозволяє додатково встановлювати додаткове важке обладнання або озброєння).

Осьове навантаження може досягати 9,0 тонн, а повна маса – 27 т. Це дозволяє збільшити корисне навантаження машини до 7,0 тонн – а це більше броні і більше озброєння.

Під час презентації машини також була продемонстрована «прозора кабіна» від компанії LimpidArmor – сигнали з зовнішніх відеокамер обробляються і виводяться на екрани шолома водія та командира, забезпечуючи круговий огляд простору навколо бронемашини.

Тактико-технічні характеристики

Повна маса: 23000 кг
Корисне навантаження: до 5000 кг
Екіпаж: 3 чол + 7 десант
Довжина: 7215 мм
Висота: 2850 мм (по корпусу 2295 мм)
Колісна формула: 6х6
Ширина колії: 2466 мм
Двигун: дизельний, Deutz TCD 2015 V6, 550 к.с.
Максимальний крутний момент: 1900 Н*м при 1300 об/хв
Питома витрата палива: 197 г/кВт.год
Автоматична трансмісія з електронним керуванням, 6-ступінчаста Allison 4500 SP-P
Озброєння: БМ-3М «Штурм» (30-мм гармата, 30-мм гранатомет 7,62-мм кулемет, ПТРК
Бронювання: базовий захист ПЗСА-5, із додатковим бронюванням STANAG level 4
Протимінний захист – 3а/зb (8 кг)

Представлено проект нового БТРу для морської піхоти

БТР Отаман 3 БТР Отаман 3 БТР Отаман 3 БТР Отаман 3 БТР Отаман 3 БТР Отаман 3 БТР Отаман 3 БТР Отаман 3