Радіонікс представив нову авіаційну електроніку

Радіонікс представив нову авіаційну електроніку

Системи наведення ракет, комп'ютерні системи для Су-27 та Миг-29, комплекс індивідуального радіоелектронного захисту літаків «Омут-КМ» представила приватна компанія «Радіонікс».

Про це повідомляє Defence Express.

Серед експонатів були представлені радіолокаційні голівки ракет середньої дальності Х та Ка діапазонів. Технологія активного наведення першої голівки дозволяє ракеті самостійно коригувати рух до цілі, залишаючись максимально непомітною.

За словами провідного інженера з перспективних досліджень Сергія Леміщенка, такі ракети не з'являться на локаторах супротивника, доки не досягнуть відстані 15 км до цілі. За таких умов, вважає експерт, відреагувати на постріл практично неможливо, і ракета влучить за 5 - 6 сек.

Ще одна голівка має систему пасивного наведення, за допомогою якої ракета наводиться на задані координати без подальшої участі оператора, але значна дальність польоту ракети дозволить пілотові здійснювати запуск снаряду з безпечної відстані. Для розробки використовувалися напрацювання радянських часів. Інженери компанії доповнили проектування сучасними технологіями, і на виході отримали інноваційну розробку.

Радіонікс представив нову авіаційну електроніку

Також презентовано підсилювач радіоімпульсів та ехосигналів. Прорив технології в тому, що інженери змогли відтворити пристрій і програмне забезпечення, які до того вироблялися в РФ.

Апаратура прийому-передачі сигналів теж ґрунтується на доробкові минулих часів. Частина деталей залишилася незмінною, але всередині «вічної коробки» встановлена новітня електроніка. Більше того, у «Радіоніксі» передбачили можливість модернізацію пристрою за рахунок перспективного програмного забезпечення. Попередні ж версії пристрою були «законсервовані в часі». До того ж, така модернізація підсилювача радіохвиль виходить значно дешевше, аніж купити новий: $150 - 200 тис. проти $6 - 8 млн. Також внаслідок залучення новітніх технологій пристрій на 100 кг легший.

Радіонікс представив нову авіаційну електроніку

Загалом курс на модернізацію старих пристроїв є одним із ключових підходів компанії. Сергій запевняє, що оновити й покращити старе є економнішим і більш ефективним способом збільшити оборонну здатність країни. На його думку, одна найтехнологічніша машина не варта десятьох із посередніми можливостями. Хай навіть вони не будуть передовими, але й не відставатимуть від потужностей противника.

Надалі компанія планує оновлювати застарілі технології відповідно до сучасних вимог і стандартів. Продукція компанії орієнтована як на внутрішній ринок, так і на експорт, зокрема Radionix співпрацює з країнами НАТО.