У Збройних Силах України відкрили Водолазну школу

У Збройних Силах України відкрили Водолазну школу

У Військово-Морських Силах України відкрили водолазну школу, де готуватимуть фахівців усім водолазним спеціальностям не лише для потреб Збройних Сил, а й інших силових структур.

Про це повідомляє АрміяInform.

Базовий курс підготовки за спеціальністю «водолаз» триватиме 8 тижнів. Навчання включає теоретичні та практичні заняття з обов’язковим виконанням водолазних спусків під воду. Під час курсу кожен слухач повинен відпрацювати під водою понад 650 хвилин. Зокрема, до 500 хвилин водолаз має виконувати завдання на глибині до 20 метрів, а 150 хвилин – під час водолазних спусків до 30 метрів. Курсанти працюватимуть лише на сучасному водолазному спорядженні та на новітніх зразках водолазної техніки та обладнання.

Навчальна програма підготовки побудована за стандартами НАТО на основі досвіду підготовки провідних водолазних підрозділів світу, але вона враховує й вимоги національної системи водолазної підготовки. Пріоритетна мета функціонування навчального закладу – не лише підготовка високоефективних водолазних кадрів для забезпечення потреб вітчизняного війська, нарощування спроможностей і боєздатності водолазних підрозділів, але й досягнення практичної взаємосумісності з аналогічними підрозділами країн НАТО.

— Сьогодні гостро стоїть питання укомплектування підготовленим особовим складом водолазних кваліфікацій не тільки підрозділів ЗС України, а це, до слова, військові частини та підрозділи пошуково-рятувального, протипідводно-диверсійного та інженерного забезпечення, спеціального призначення Військово-Морських Сил, Сил спеціальних операцій, Повітряних Сил, Десантно-штурмових військ, Сухопутних військ, Військової служби правопорядку, Головного управління оперативного забезпечення, Головного управління розвідки, військових навчальних закладів, науково-дослідних установ тощо, а й інших військових формувань та правоохоронних органів України, які колись готувались на базі ВМС ЗС України, – пояснює начальник пошуково-рятувальної служби КВМС ЗСУ капітан 1-го рангу Олексій Нестеров.

Після отримання всіх необхідних сертифікатів і ліцензій, Водолазна школа буде забезпечувати централізовану підготовку водолазів за основними (спеціальними) базовими, середніми та додатковими водолазними кваліфікаційними рівнями.