41-й навчальний центр отримає електронний тренажер ПЗРК

тренажер ПЗРК

96-та зенітна ракетна Київська бригада Повітряних Сил ЗС України закуповує модульний електронний тренажер переносного зенітно-ракетного комплексу типу «Ігла»/«Ігла-1».

Відповідний договір військова частина уклала сьогодні, 22 жовтня, із компанією «Науково-виробниче підприємство «Паралакс». Закупівля проводилась за переговорною процедурою для потреб оборони. Вартість угоди склала 1,45 мільйонів гривень.

Зазначений тренажер закуповується для навчального класу 41-го навчально-тренувального центру (с. Данилівка) та повинен бути поставлений протягом двох місяців з дня підписання договору. Нагадаємо, що 15 серпня аналогічний тендер цієї частини був скасований через скорочення видатків на здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг.

Водночас, у липні 2019 року, Центр підготовки підрозділів ППО Сухопутних військ (с. Мала Любаша) придбав тренажер стрільця-зенітника ПЗРК «Ігла»/«Ігла-1» у ТОВ «ЕНЕРГІЯ 2000» за 1,185 млн грн. Крім того, центр планував придбати уніфікований польовий тренажер для підготовки стрільців-зенітників ПЗРК «Ігла»/«Ігла-1» за 2,8 млн, але 7 жовтня тендер скасували через відсутність подальшої потреби у предметі з заданими технічними характеристиками.

Також у серпні 2019 через подання менше двох пропозицій не відбувся тендер на придбання уніфікованого польового тренажеру ПЗРК 9К38 (9К310) «Ігла»/«Ігла-1» 169-м навчальним центром СВ ЗС України (смт. Десна) з очікуваною вартістю 2 млн. грн.

Нагадаємо, що Ukrainian Military Pages писали про тренажер, що являє собою шолом віртуальної реальності з системою орієнтування у просторі та імітатор пускової ПЗРК, який використовують для підготовки стрільців-зенітників.

Використання подібних електронних тренажерів значно здешевлює навчання операторів, адже на початкових етапах навчання не потрібно використовувати дороговартістні ракети, зокрема один реальний постріл з ПЗРК коштує близько 15 тисяч гривень.