Швеція перенесе штаб ВМС у підземну фортецю

Швеція перенесе штаб ВМС у підземну фортецю

Через російську загрозу Швеція переводе штаб ВМС з Стокгольму у збудовану під час холодної війни підземну фортецю на острові Muskö (Muskoanlaggningen) захищену від ядерної зброї.

Повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на командування шведських ВМС.

«Цей крок оснований на міркуваннях, що Росія може застосувати потужну зброю, захист від якого може дати лише Муско», – повідомив старший аналітик Департаменту оборонних досліджень Королівства Швеція Ніклас Гранхолм

Штаб-квартири сухопутних військ та військово-повітряних сил також у перспективі переведуть зі столиці у більш захищені пункти.

Будівництво підземної бази ВМС тривало 17 році та було завершено у 1969-у році. Після розпаду СРСР Швеція законсервувала штаб та базу ВМС на острові, частина площ здається в оренду суднобудівним компаніям. Для її повного оснащення може знадобитися 2-3 роки.

Швеція перенесе штаб ВМС у підземну фортецю Швеція перенесе штаб ВМС у підземну фортецю Швеція перенесе штаб ВМС у підземну фортецю Швеція перенесе штаб ВМС у підземну фортецю

Захищена база включає кілометри підземних тунелів, а також:

  • судноремонтний завод на чотири доки
  • численні казарми для особового складу
  • шпиталь на 1000 ліжок
  • великі печери для укриття кораблів

Починаючи з 1990 року, Швеція проводила політику скорочення військових видатків, проте після війни Росії з Грузією та агресії проти України, військовий бюджет передивилися у бік збільшення. Також у 2017-у році був відновлений обов'язковий призов до війська.