Проєкт військового корабля який може похитнути ринок

концептуальна платформа Vanguard від Kongsberg

Норвезька оборонна компанія Kongsberg пропонує для створення військових кораблів свою концептуальну платформу Vanguard, яка дозволить значно заощадити час та гроші.

За твердженням компанії, пропонована конструкція бойових кораблів, що широко використовує комерційні системи, дозволяє будувати їх на комерційних верфях за значно менші гроші та набагато швидше, ніж традиційні військові кораблі. Крім того економія на експлуатаційних витратах таких кораблів протягом терміну служби може складати до 50%.

Концептуальний проєкт розроблявся спільно з іншою норвезькою компанією Salt Ship Design, яка співпрацює з Kongsberg понад два роки. Vanguard поєднує ідеї, технології та системи Kongsberg, із досвідом норвезької суднобудівної промисловості.

концептуальна платформа Vanguard від Kongsberg

За задумом, Vanguard швидко адаптується і здатний виконувати безліч ролей. Він спроєктований із великим багатоцільовим ангаром для повітряних, надводних і підводних засобів. Легко взаємозамінні модулі (на базі стандартних контейнерів ISO) та широке використання безпілотних засобів дозволяє швидко змінювати оперативне призначення.

концептуальна платформа Vanguard від Kongsberg

Vanguard базується на відкритій архітектурі для інтеграції та використання нових технологій, коли вони стануть доступними. Гнучкість встановлення систем для задоволення потреб є ключовим елементом програми.

Повідомляється, що «Авангард» буде спроможний задовольнити потреби прибережних держав як у військових, так і в цивільних операціях, таких як пошуково-рятувальні, захист кордонів, портів та акваторії, обстеження підводних об'єктів, протичовнова і протимінна боротьба тощо.

Vanguard вже викликав інтерес потенційних клієнтів та верфей, повідомив віце-президент Kongsberg з військово-морських інтегрованих систем оборони Франк Твейтен.

Вивчення ринку дало дуже позитивними результати. Базовий військовий корабель, оснащений системами «Kongsberg», значно дешевший, ніж інші військові кораблі. Це буде трохи розгойдувати ринок

Твейтен заявив, що економія виходить за рамки закупівельної ціни – судно має невеликий екіпаж у 16-20 осіб, та дуже низьке споживання палива. Час будівництво судна на комерційній верфі може скласти всього два роки, за розрахунками керівництва Salt Ship Design.