Ексзаступника міністра економіки затримано за держзраду

Ексзаступника міністра економіки затримано за держзраду

Служба безпеки України затримала ексзаступника міністра економіки, який підозрюється у державній зраді через нанесення масштабної шкоди обороноздатності нашої держави.

Про це повідомляє пресслужба Служба безпеки України.

СБУ встановила, що високопосадовець Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ), чиновники ДП «Український центр «Безпека» та Державної акціонерної холдингової компанії (ДАХК) «Артем» діяли всупереч інтересам України на користь закордонної компанії. Вони уклали з іноземцями завідомо збитковий контракт на виготовлення і постачання лінії з виробництва артилерійських снарядів на загальну суму понад 16,5 млн дол США.

Унаслідок оборудки авансовий платіж у понад 8,2 млн дол був переведений на рахунки фіктивних офшорних підприємств та привласнений учасниками схеми. Натомість іноземна компанія обладнання в Україну не постачала. Дії зловмисників поставили під загрозу забезпечення Збройних Сил України боєприпасами під час протидії російській агресії.

Ексзаступника міністра економіки затримано за держзраду

22 жовтня контррозвідка СБУ на виконання рішення слідчого судді затримала в аеропорту «Бориспіль» колишнього заступника міністра Мінекономрозвитку України. Експосадовцю оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Раніше, 17 жовтня, у Києві співробітники СБУ затримали керівника держпідприємства та представника іноземної компанії. Громадянину України оголошено підозру про вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 (держзрада), іноземцю за ч. 4 ст. 27 і ч. 1 ст. 111 ККУ за підбурювання посадовців до вчинення протиправних дій. Чиновнику вже обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на два місяці із правом внесення застави у розмірі 2,8 млн грн. Вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу іноземцю.

Ексзаступника міністра економіки затримано за держзраду

За місцями проживання та роботи фігурантів проведено обшуки, за результати яких вилучені документи та інші носії інформації, що свідчать про їх причетність до здійснення протиправної діяльності на шкоду інтересам України. Тривають слідчо-оперативні дії.

Нагадаємо, що у 2017 році заступник МЕРТ Юрій Бровченко повідомив про закупівлю ліній виробництва корпусів снарядів і гільз калібру 100-155 мм, а у серпня 2018-го га на ДАХК «Артем» була урочисто запущена лінія з виробництва 152-мм снарядів.