Захоплені росіянами кораблі повернуть Україні: за ними вже вийшли буксири

Захоплені росіянами кораблі повернуть Україні

Малі броньовані артилерійські катери ВМСУ «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу», захоплені Росією 25 листопада 2018 року в Керченській протоці, повертають Україні.

З Південного, Чорноморська та Одеси за ними вже вийшли спеціальні судна: пошуково-рятувальний «Сапфір», буксири «Титан» і «Гайдамака». Росіяни ж тягнуть кораблі з окупованої Керчі, повідомляє «Думская».

Захоплені росіянами кораблі повернуть Україні Захоплені росіянами кораблі повернуть Україні

Раніше про підготовку передачі кораблів повідомили російські ЗМІ, зокрема йшлося про те, що кораблі повернуть зі штатним озброєнням, але без боєприпасів. Особиста зброя моряків, а також рації і документи, залишаться в Росії в якості речових доказів у кримінальній справі.

Захоплені росіянами кораблі повернуть Україні

Нагадаємо, що 25 листопада 2018 року, у Керченській протоці російські військові обстріляли і захопили катери «Бердянськ» і «Нікополь» та буксир «Яни Капу», які прямували з Одеси до Маріуполя. Також були взяті в полон 24 українських моряки, троє з яких отримали поранення. Їм пред'явили звинувачення у незаконному перетині російського кордону та відправили у СІЗО. Моряки вимагали вважати себе військовополоненими і відмовилися визнавати свою провину.

У травні 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов'язав Російську Федерацію звільнити захоплених та утримуваних військових моряків, а також повернути військові судна Україні. Але моряків передали Україні лише після обміну полоненими 7 вересня.