НАБУ вилучило документи щодо закупівлі техніки для ЗСУ

Богдан

Детективи НАБУ вилучили для перевірки, в одному зі структурних підрозділів Міністерства оборони, близько 15 томів документів що стосуються закупівлі техніки для ЗС України.

У ході вилучення документів, яке відбулось, 8 листопада, старший детектив НАБУ повідомив, що наразі бюро вивчає обставини внесення до державного оборонного замовлення вантажних автомобілів та ціноутворення на зазначену продукцію.

Зокрема, триває перевірка обґрунтованості закупівлі в 2015-2019 роках санітарних автомобілів Богдан-2251 та вантажних автомобілів Богдан-5316 і Богдан-6317. Вивчаються причини щорічного зростання на 30 відсотків ціни на ці автомобілі, а також законність та підстави укладання додаткових угод, які збільшували їхню вартість.

Нагадаємо, що 18 жовтня пресслужба корпорації «Богдан» поширила заяву, що вантажні «Богдани» поставлялися армії за нижчими цінами ніж у конкурентів, що дозволило військовим закупити більше машин, ніж у разі закупівлі у монопольного постачальника.

Вихід «Богдан Моторс» на пропозицію постачання вантажних автомобілів для ЗСУ дозволив знизити ціну на цю категорію автомобільної техніки, оскільки до того моменту Збройні сили України закуповували таку техніку лише у одного виробника. Конкурентна ціна від «Богдану», яка була нижчою від аналогічної пропозиції, дозволила суттєво зекономити гроші держбюджету та, відповідно, закупити більше автомобілів для потреб частин та підрозділів.