Військова прокуратура порушила справу щодо закупівлі іноземних радіостанцій для ЗСУ

Aselsan

Головна військова прокуратура зареєструвала кримінальне провадження щодо зловживання владою при закупівлі засобів зв’язку іноземного виробництва для потреб оборони.

За версією слідства, співробітники Міноборони України у 2017 році при закупівлі засобів зв’язку іноземного виробництва у контракті не передбачили обов’язкової умови щодо одержання Україною відповідних компенсацій (офсетного договору) на загальну суму понад 173 млн грн.

Вказані дії є порушенням вимог Закону України «Про державне оборонне замовлення» та Порядку укладання компенсаційних (офсетних) договорів і видів компенсацій, що можуть надаватися за цими договорами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України. Зазначається, що службові особи Міноборони діяли всупереч інтересам держави та ймовірно з метою одержання неправомірної вигоди одним із спецекспортерів.

Ймовірно йдеться про турецькі радіостанції Aselsan, які за результатами порівняльних випробовувань, у 2017 році були визначені основними УКХ-радіостанціями ЗС України.

Водночас, минулого місяця пресслужба концерну «Укроборонпром» повідомила, що у рамках офсетних зобов'язань триває налагодження виробництва цих радіостанції в Україні.