Велика Британія підписала контракт на 500 ББМ Boxer

Велика Британія підписала контракт на 500 ББМ Boxer

Британська армія отримає 500 бронемашини Boxer MIVs 8×8 (Mechanised Infantry Vehicles) у модифікаціях бронетранспортерів, командирських, медичних та спеціалізованих машин .

Про контракт на 500 машин загальною вартістю у £2,8 млрд оголосили 5 листопада.

Вироблятиме «Боксери» консорціум Artec, що належить Krauss-Maffei Wegmann (KMW) і Rheinmetall, BAE Systems, Thales UK, Raytheon, Rolls-Royce і Pearson Engineering. Перший етап серійного виробництва буде налагоджено на лініях KMW та Rheinmetall у Німеччині, а після відповідної підготовки виробництво організують й на території Сполученого Королівства.

Об'єднання Artec, що належить Rheinmetall і KMW, з британськими компаніями, було умовою приєднання (повернення) Сполученого Королівства до програми «Боксер», яке отримало гарантії, що 100% остаточного збирання ББМ відбуватиметься у Великій Британії.

Перші випробування машин для британської армії заплановані на червень 2022 року, а у листопаді 2022-го очікується перша серійна машина. Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що перші підрозділи британської армії отримають «Боксери» у 2023 році.

GTK Boxer (нім. Gepanzerte Transport Kraftfahrzeug Boxer) виробляється з 2009 року та вважається однією з найбільш захищених машин у своєму класі. При повному бойовому навантаженні бронетранспортер важить 36,5 т і здатний розвивати швидкість до 103 км/год.

Нагадаємо, що 88 «Боксерів» замовила Литва, яка почала їх отримувати у 2017 році.