Росія повернула Україні захоплені кораблі

Росія повернула Україні захоплені кораблі

Українські військові катери «Нікополь», «Бердянськ» та буксир ВМСУ «Яни Капу», які майже рік перебували у російському полоні, прямують до Одеси.

Росія передала судна у відкритому морі. Наразі українські буксири «Титан», «Гайдамаки» та пошуково-рятувальне судно «Сапфір» разом з катерами та буксиром розпочали рух в напрямку материкової України, повідомила пресслужба Військово-Морських Сил України.

Раніше російські ЗМІ повідомляли, що особиста зброя екіпажу, а також рації і документи, залишаться в Росії в якості речових доказів у кримінальній справі.

Нагадаємо, що 25 листопада 2018 року, у Керченській протоці російські військові обстріляли і захопили катери «Бердянськ» і «Нікополь» та буксир «Яни Капу», які прямували з Одеси до Маріуполя. Також були взяті в полон 24 українських моряки, троє з яких отримали поранення. Їм пред'явили звинувачення у незаконному перетині російського кордону та відправили у СІЗО. Моряки вимагали вважати себе військовополоненими і відмовилися визнавати свою провину.

У травні 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов'язав Російську Федерацію звільнити захоплених та утримуваних військових моряків, а також повернути військові судна Україні. Але моряків передали Україні лише після обміну полоненими 7 вересня.