До складу ВМСУ зараховано три кораблі на черзі ще декілька

До складу ВМСУ зарахували три кораблі на черзі ще декілька

Сьогодні, 13 листопада, в Одесі відбулись урочистості з нагоди зарахування до корабельного складу ВМСУ патрульних катерів класу «Island» та пошуково-рятувального судна.

Зокрема, Військово-Морський Прапор підняли на патрульних катерах P190 «Слов’янськ» та P191 «Старобільськ», які у жовтні прибули зі США, та на морському пошуково-рятувальному судні «Олександр Охрименко» проєкту 2262, який у серпні передано від Мінінфраструктури.

У заходах взяли участь заступник міністра оборони України Анатолій Петренко, представники Посольства США в Україні, дипломати й інші іноземні гості, зокрема з країн-членів НАТО, військовослужбовці корабельного складу флоту, волонтери, духовенство та громадськість.

Нагадаємо, що пошуково-рятувальне судно «Олександр Охрименко» зараховане до скаду ВМСУ наказом Міністерства оборони від 18 жовтня 2019 року № 539. Два патрульні катери типу «Island» (зав.№№1321, 1322, 1988 р.вир.) зараховані до корабельного складу наказом МОУ від 8 листопада 2019 року № 566.

Вже до кінця цього року, за словами Анатолія Петренка, планується завершити випробування і ввести до складу ВМС ЗС України ще три бойові кораблі від національного виробника. Щонайменше така ж цифра у планах вітчизняного оборонного відомства і на 2020 рік.

Тимчасово повірений у справах США в Україні пан Джозеф Пеннінгтон, заявив «що на додачу до цих двох патрульних катерів класу типу «Island», Сполучені Штати Америки нададуть ще три додаткові катери цього ж класу».

До складу ВМСУ зарахували три кораблі на черзі ще декілька

Цього року очікується прийняття до строю двох десантно-штурмових катерів проєкту 58503 «Кентавр-ЛК», які вже навіть отримали бортові номери та імена (L450 «Станіслав» та L451 «Малин») та ймовірно сьомого бронекатеру типу «МБАК», що був спущений на воду 2 квітня.

Щодо обіцяних трьох (точніше не менше трьох) наступного року, то це ймовірно розвідувальний корабель, який добудовується в Одесі, а також «Кентавр» та МБАК закладені 8 лютого.