У Вінниці освоїли виробництво авіапаливозаправників

У Вінниці освоїли виробництво авіапаливозаправників АПЗ-20-632218

45-й експериментальний механічний завод освоїв виробництво аеродромних заправників палива – техніки, яка досі не вироблялась в Україні. Досвід їздили переймати аж у Німеччину.

Про це повідомляє вінницький міський голова Сергій Моргунов та facebook-сторінка «ПУЛЬС Децентралізаційний марафон».

Авіаційний паливозаправник АПЗ-20-632218 виготовлений на замовлення Національної гвардії України, але також він може використовуватися й у цивільній авіації.

«Вперше в Україні ми виготовили паливозаправник аеродромний. Наш завод такого раніше не робив, ми до цього довго йшли, розуміли усі складності. Їздили до Німеччини консультуватися із спеціалістами. Загальна його вага 32 тонн, палива може вміститися 20 кубів. В автомобілі обладнання європейських стандартів, встановлений дизельний двигун. Виробництво однієї такої машини у нас займає близько місяця. Наразі авіазаправник тестуємо, і до нового року передамо його в експлуатацію. Хочу зазначити, що наразі Повітряні Сили України користуються заправниками, які виготовлені 40-50 років тому. Вартість нашої машини без шасі 1,3 млн грн, що в рази дешевше пропозицій європейських компаній. До нас приїздив менеджер з Борисполя, і він був дуже здивований такою роботою, він не очікував, що ми можемо таке зробити», – розповів директор заводу Микола Чумак.

У Вінниці освоїли виробництво авіапаливозаправників АПЗ-20-632218 У Вінниці освоїли виробництво авіапаливозаправників АПЗ-20-632218
У Вінниці освоїли виробництво авіапаливозаправників АПЗ-20-632218 45-й експериментальний механічний завод

Загалом за останні чотири роки на вінницькому заводі розробили чотири типи автомобільних паливозаправників для Збройних Сил України та чотири типи для Національної Гвардії, два типи модернізовано для служби пального Міністерства оборони.

Серед продукції заводу автопаливозаправник АПЗ-8-53162 ємністю 8 м3 на шасі МАЗ-531627, який допущено до експлуатації в ЗС України у листопаді 2019 року, паливозаправник АПЗ-6,5-5233 ємністю 6,5 м3 на автомобільному шасі КрАЗ-5233НЕ та автоцистерна АЦ-12 ємністю 12 м3 на шасі КрАЗ-63221, яку прийнято на озброєння ЗСУ у травні 2017 року.

Працівники заводу також ремонтують для фронту військову техніку, виготовляють автомобілі ЗІЛ–131, які переобладнанні новими дизельними двигунами, розробили «автомайстерні на колесах» для ремонту танків і БТР, пересувні ремонтні станції для зарядки акумуляторів. На сьогоднішній день тут працює понад 300 людей.

45-й експериментальний механічний завод 45-й експериментальний механічний завод
45-й експериментальний механічний завод 45-й експериментальний механічний завод

Варто зазначити, що Львівським авіаційно-ремонтний завод спільно з польською компанією Wojskowe Centralne Biuro Konstrukcyjno-Technologiczne також планує налагодити виробництво різномантіних установок для обслуговування літаків на аеродромах. Почати планують з аеродромної енергетичної установки GPU-7/90 «Taurus».