ЗСУ отримали 12 БТР-4 та продовження контракту з ХКБМ

ЗСУ отримали 12 БТР-4 та продовження контракту з ХКБМ

Харківське конструкторське бюро з машинобудування передало 92-й механізованій бригаді Збройних Сил України 12 бронетранспортерів БТР-4Е у рамках простроченого контракту.

Термін виконання скандального контракту, який сплив ще у червні, продовжений до 31 серпня 2020 року, повідомляє пресслужба Державного концерну «Укроборонпром».

«Укроборонпром» у зриві контракту звинувачує «недобросовісні дії чиновників, керівництва підприємств та співвиконавців – за три роки після його підписання Збройні Сили не отримали жодної одиниці техніки, а ХКБМ було поставлено на межі занепаду та банкрутства».

Термін поставки продовжений на виконання доручення Президента Зеленського після його візиту на ХКБМ у листопаді цього року. Додаткова угода між ХКБМ та Міноборони підписана відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 4 грудня 2019 року.

Нагадаємо, що у серпні Міноборони повідомило, що

«за два роки виконання контракту, при належному фінансуванні, підприємством виготовлено лише 7 БТР-4Е, частина бронетранспортерів знаходиться на різних стадіях виготовлення, а майже половина — взагалі не закладена у виробництво.... Головне, чого прагнуло керівництво «Укроборонпрому» та ХКБМ, аби Міноборони, всупереч умовам контракту та законодавства, відмовилося від стягнення з ХКБМ штрафних санкцій за невиконання умов контракту, та перенесло терміни постачання БТРів майже на рік, що тягне за собою невиправдану сплату відсотків за користування кредитом в обсязі 11,2 млн грн щомісячно».

За фактом невиконання контрактів про постачання БТР-4Е для ЗС України Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження. За результатами внутрішнього службового розслідування директор заводу був відсторонений і нині триває конкурс на нового керівника.

Це один з найбільших контрактів концерну в рамках Державного оборонного замовлення. Фінансування передбачене за рахунок кредиту під державні гарантії у сумі 1,5 млрд грн.