У Збройних Силах створять Командування медичних сил

військова медицина

До лютого 2020 року у Збройних Силах України створять Командування медичних сил, а на території кожного з чотирьох оперативних командувань – оперативні медичні управління.

Новій структурі підпорядкують всі медичні установи, частини та підрозділи всіх видів і родів військ, які перебувають на території. Командування та підпорядковані йому оперативні медичні управління відповідатимуть за підготовку медичних фахівців у цих частинах та підрозділах.

Це на брифінгу в АрміяInform розповів начальник Головного медичного управління (ГВМУ) ЗСУ генерал-майор медслужби Ігор Хоменко. ГВМУ, яке створено у 2018 році замість двох управлінь (в Міноборони та ГШ ЗСУ) наразі є єдиним органом управління медичною службою, але має подвійне підпорядкування – міністру та начальнику Генштабу - головнокомандувачу ЗСУ.

За словами Ігоря Хоменка, зміни пов'язані з розмежуванням повноважень Міністерства та Генерального штабу, а також відокремлення посади Головнокомандувача ЗСУ, якому й підпорядкують Командування медичних сил (КМС). Наразі попри заяви щодо створення єдиного керівництва, не зовсім зрозуміло чи КМС створять замість ГВМУ, чи вони функціонуватимуть як було до 2018-го окремо у структурі Міністерства оборони та окремо у Збройних Силах.

Нагадаємо, що до кінця січня 2020 року також планується сформувати Командування територіальної оборони та Командування логістики у структурі Командування Сухопутних військ ЗСУ. Крім того у 2020 році на базі однієї з бойових бригад Сухопутних військ створять експериментальну бригадну бойову тактичну групу перспективної структури.