«Меридіан» презентував військовий квадрокоптер-розвідник

Меридіан презентував військовий квадрокоптер-розвідник

ВАТ «Меридіан» ім. С.П. Корольова презентувало потенційним замовником власну розробку – квадрокоптер «Берегиня» для розвідувальних операцій.

Про це повідомляє пресслужба державного концерну «Укроборонпром».

БпЛА «Берегиня» – це перший вітчизняний квадрокоптер саме військового призначення, стверджують в «Укроборонпромі», який зокрема використовує захищені канали зв'язку. Рама квадрокоптера надрукована з карбону за допомогою 3D принтера, вага апарата – до 2 кг. Цей матеріал є міцним і легким, що робить дрон мобільним та ефективним для розвідувальних цілей. Це також здешевлює ремонт апарату.

Час розгортання комплексу – до 2 хвилин, заміна акумулятора – до 1 хвилини. Безпілотник за 3 секунди набирає висоту 100 метрів. При швидкості вітру 20 м/с (тропічний шторм) в ручному режимі ним можна керувати без обмежень. Квадрокоптер оснащений двома камерами (цифрова та аналогова). Зображення з БпЛА передається не тільки пілоту, але й на наземну станцію. Як вже згадувалось, на відміну від квадрокоптерів для цивільних потреб, «Берегиня» має захищені канали зв’язку, що убезпечує пілота від виявлення спецобладнанням.

«Воєнні події на сході України показали можливості та переваги використання для вирішення багатьох задач малих безпілотних літальних апаратів, в тому числі мультикоптерного типу. Завдяки малим габаритам, високій маневреності, відносній простоті експлуатації та використання вони стають надійними, а інколи і незамінними засобами підвищення ефективності військових підрозділів збройних сил, вирішуючи завдання розвідки, наведення та інші», – прокоментував керівник проєкту Максим Шеремет, 23-річний працівник заводу, аспірант спеціальності «авіоніка» КПІ ім. Сікорського.

Меридіан презентував військовий квадрокоптер-розвідник

«Минулого тижня на зустрічі міністр оборони окремим пунктом виділив, що розвиток авіації, зокрема, безпілотної, є одним із пріоритетів для України. Нам дуже важливо оперативно отримати зворотній зв’язок про даний літальний апарат від тих хто буде використовувати та все доопрацювати відповідно до потреб кінцевого користувача. Сподіваюсь, що через кілька місяців ці квадрокоптери будуть на озброєнні Збройних Сил України», – наголосив заступник гендиректора «Укроборонпрому» з бронетанкової, радіолокаційної та спецтехніки Ігор Фоменко.

«Меридіан» отримав запит від Міноборони на розробку квадрокоптера у березні минулого року. У результаті Центральний науково-дослідний інститут озброєння та військової техніки ЗС України розробив робочі матеріали до проєкту тактико-технічних вимог і завод «Меридіан» розпочав виробництво. А в жовтні відбулися перші випробовування квадрокоптера «Берегиня». Таким чином, від розробки до демонстраційного польоту минуло трохи менше ніж півроку.