Армія та ВПС США задіяли F-35 у багатовимірних операціях

Армія та ВПС США задіяли F-35 у багатовимірних операціях

Два літаки F-35 ВПС США були вперше застосовані в інтегрованій системі бойового управління ППО і ПРО (IBCS), для виявлення, супроводження та перехоплення кількох повітряних цілей.

Випробування пройшли у Нью-Мексико у грудні 2019 року, повідомляє Lockheed Martin.

Поєднання F-35 з IBCS через новий багатофункціональний канал передачі даних (Multifunction Advanced Data Link, MADL) дозволило покращити ситуаційну обізнаність та наведення на ціль засобів ураження. Для демонстрації концепції було використано експериментальне обладнання розроблене компанією Lockheed Martin, зокрема наземну станцію Harvest Lightning та комплект адаптації для IBCS (A-Kit).

«Удосконалені системи виявлення та можливості обміну даними дозволяють F-35 збирати, аналізувати та безперешкодно обмінюватися критичною інформацією із об'єднаними бойовими силами, що ведуть «багатовимірні»* бойовій дії», – сказав Грег Улмер, віце-президент Lockheed Martin та генеральний менеджер програми F-35. «Ці випробування підтвердили здатність F-35 служити «повітряним датчиком» та збільшити дальність перехоплення цілей системою протиповітряної та протиракетної оборони».

Багатовимірні (мультидоменні) операції (англ. Multi-Domain Operations, MDO) – взаємозалежне і одночасне ведення бойових дій в різних областях (доменах) – на суходолі, морі, у повітрі, космосі і в кіберпросторі. І якщо в самому переліку цих напрямків нічого нового немає, у структурі взаємодії запроваджуються принципово нові підходи.

«Це важливий етап для багатовимірних операцій – використати засоби, що перебувають у повітрі, для виявлення та відстеження загроз, яким потім можуть протидіяти наземні засоби ураження. Це демонструє велику ймовірність нейтралізації загроз, які використовують маскувальні властивості місцевості або виходять за межі можливостей виявлення наземних систем через рельєф та кривизну землі», – сказав Джей Пітман, віце-президент Lockheed Martin з протиповітряної і протиракетної оборони.

Армія та ВПС США задіяли F-35 у багатовимірних операціях

«Ці випробування були останніми у серії успішних тестів, що демонструють роль F-35 як наріжного каменю об'єднаних сил. Lockheed Martin розвиває технології, що мають на меті створити цілісну мережу, яка забезпечує безпрецедентну ситуаційну обізнаність у всьому бойовому просторі та забезпечує проведення багатовимірних операцій», – повідомляє пресслужба корпорації Lockheed Martin.