Генеральна прокуратура України vs. «Богдан Моторс»

Богдан Моторс»

Генпрокуратура оскаржила реструктуризацію 1,3-мільярдного боргу «Богдан Моторс» перед Укрексімбанком, як невигідну державі, що у компанії вважають безпідставним та надуманим.

«Прокуратура звернулась до суду з позовом в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України та Укрексімбанку до одного з приватних акціонерних товариств (йдеться про «Богдан Моторс» – ред) про визнання недійсним збиткового для держави договору на суму понад 1,3 млрд гривень», – повідомив 8 січня сайт Офісу Генерального прокурора.

Повідомляється, що кредитний договір між АТ «Укрексімбанк» та зазначеним товариством підписаний у 2018 році, передбачає заміну для підприємства-боржника зобов’язань на нові, зокрема значно відтерміновано кінцевий строк погашення боргу – до 25 грудня 2031 року, а також суттєво зменшує розмір відсотків за користування кредитом.

Також зазначається, що Національним антикорупційним бюро, розслідується зловживання службовим становищем службовими особами АТ «Укрексімбанк» у ході цивільно-правових відносин з цим товариством, надаючи йому незаконні переваги, що спричинило тяжкі наслідки держбанку, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 ККУ.

За позовом прокуратури, 27 грудня 2019 року, Господарський суд міста Києва відкрив провадження у справі №910/18605/19 про визнання недійсним договору про реструктуризацію боргів автомобільної компанії «Богдан Моторс» перед державним Укрексімбанком (Київ) на суму 1,3 млрд грн, йдеться в ухвалі, розміщеній в єдиному реєстрі судових рішень. Розгляд справи розпочнеться 22 січня.

Богдан Моторс»

АТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс», в свою чергу, вважає звинувачення Генеральної прокуратури України в незаконності укладання договору новації між компанією та державним Укрексімбаннком цілком безпідставними та надуманими.

Компанія повідомляє, що неодноразово наголошувала на тому, що кредити компанії не списані, не подаровані, а лише відбулося перенесення строку погашення кредиту. Відсотки за кредитом продовжують нараховуватись, а сам кредит захищений заставним майном – найсучаснішими в державі автомобільними заводами із усіма їх новітніми устаткуваннями. Збереження майна щомісяця контролюється кредитором.

«Безумовно компанія заперечуватиме проти задоволення цієї позовної заяви ГПУ подаючи відзов та надасть докази правомірності та законності укладених угод», – зазначили в юридичному департаменті «Богдан Моторс».

Богдан Моторс»

У компанії зауважують, що завод «Богдан» – сучасне підприємство автомобілебудівної галузі і чи не єдине, яке було побудовано за роки незалежності України. На підприємство покладалися і покладаються великі надії, як на одного з найбільших роботодавців та платників податків. Світова економічно-фінансова криза, відсутність підтримки промисловості з боку держави поставили підприємство на коліна. Катастрофічне падіння ринку збуту призвело до фактичної зупинки найбільшого автовиробника. Потужності підприємства не завантажені і на 10% від проектних. Втім, керівництво неймовірними зусиллями намагається зберегти підприємство, трудовий колектив, шукаючи підтримки у банків, інвесторів, іноземних партнерів.

«У складний для економіки країни час, важкого фінансового стану підприємства, банк та компанія дійшли згоди про новацію кредитних зобов’язань прийнявши програму «Подолання наслідків світової фінансово-економічної кризи для автомобільного ринку України».