Польська армія отримала перші авіадесантовані машини

Польска армія отримала перші авіадесантовані машини

Сьогодні, 15 січня 2020 року, уперше за 34 роки, 6-а повітряно-десантна бригада польської армії отримала високомобільні транспортні засоби пристосовані для парашутування.

У церемонії взяв участь міністр оборони Маріуш Блащак, повідомляє польське міноборони.

Я дуже радий, що 6-та повітряна десантна бригада повертається до можливостей, яких польська армія не мала багато років
Польска армія отримала перші авіадесантовані машини

Згідно з контрактом, консорціум KAFAR Bartłomiej Sztukiert, Hibneryt, Auto Podlasie та Auto Special, до 2022 року поставить 55 авіадесантованих машин та 105 причепів. Контракт включає опціон у 25 машин та 55 причепів, що може збільшити його вартість ще на 15,17 млн.

Нагадаємо, що консорціум переміг у конкурсі оголошеному у липні 2017 року серед семи потенційних підрядників. Вимоги програми «Постачання транспортних засобів високої мобільності для аеромобільних військ» включали привід 4х4, допустиму загальну вагу менше 3,5 то і вантажопідйомність не менше 1,2 т, та двигун потужністю не менше 75 к.с. Причіп повинен був мати масу 75% транспортного засобу і вантажопідйомність не менше 800 кг.

Польска армія отримала перші авіадесантовані машини

Нова авіадесантована машина, яка побудована на базі Toyota Land Cruiser та спеціальний причіп призначені для транспортування озброєння та спорядження після висадки і в пішохідному патрулі, а також для буксирування артилерійських систем масою до 1000 кг. Сам транспортний засіб також зможе служити платформою для встановлення озброєння або виконувати роль евакуаційного транспорту, для перевезення поранених на полі бою.

Машини можуть перевозитися гелікоптерами на зовнішній підвісці, а також пристосовані для висадки парашутним способом на платформі типу PDS V 108/12ft з літаків С-130 або С-295М, для чого використовуються два парашути площею 700 квадратних метрів кожен.