Французькі катери для ДПСУ може будувати миколаївський «Океан», але його раптом заарештувала Генпрокуратура

патрульний катер Ocea FPB 98

Василь Капацина, інвестор суднобудівного заводу «Океан», повідомив про можливе розгортання виробництва патрульних катерів за ліцензією французької компанії OCEA, а Генеральна прокуратура тим часом через суд заарештувала підприємство «щоб не вкрали».

У листопаді 2019 року Україна та Франція підписали міжурядову угоду, що передбачає поповнення Морської охорони Державної прикордонної служби України 20 патрульними катерами. Виробництво повинно бути частково локалізовано в України – на одному з суднобудівних підприємств буде розгорнуте технологічне оснащення та виготовлено 5 катерів. Це потенційно дає можливість в подальшому продовжити серію катерів вже власними силами.

Одночасно у листопаді 2019 року комісія, представлена фахівцями OCEA та співробітниками посольства Франції, провела огляд та аналіз можливостей виробництва на заводі «Океан». За висновками комісії завод найкраще підходить для вирішення цього завдання.

Примітно, що 13 січня 2020 року, за клопотанням прокуратури Печерським районним судом м. Києва накладено арешт на весь цілісний майновий комплекс публічного акціонерного товариства «Миколаївський суднобудівний завод «Океан». Як зазначають у Генпрокуратурі «з метою збереження майна цього стратегічного для держави підприємства і запобігання подальшим спробам його незаконного відчуження».

Повідомляється, що прокурорами Офісу Генерального прокурора здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом доведення до банкрутства та незаконного заволодіння майном ПАТ «МСЗ «Океан».

Завод, який тривалий час не працював, продали з аукціону лише з третьої спроби – 3 грудня 2018 року новим власником заводу «Океан» (ТОВ «СЗ «Океан») за 122,2 млн грн став ТОВ «Торговий дім «Аннона» власником і директором якого є Ігор Волошин, племінник колишнього начальника Миколаївського морського торгового порту Василя Капацини.

Нинішній власник «Океану» коментуючи Укрінформу ситуацію, заявив, що арешт майнового комплексу поставив під удар виконання контракту на будівництво суден з Нідерландами та багатомільйонні договори на судноремонт.

«Те що сталося, це ніщо інше як повна компрометація нашої ділової репутації перед замовниками, контрагентами та діловими партнерами у тому числі з Європи. Адже наразі під удар поставлено виконання контракту на будівництво суден з Нідерландами та багатомільйонні договори на судноремонт. Повторюється історія трирічної давності. Нинішній генпрокурор Рябошапка робить те ж саме, що й свого часу пан Луценко, знищуючи наш завод, який щойно почав ставати на ноги», – сказав Волошин.

За його словами, сьогодні на підприємстві працює біля 600 людей, у листопаді 2019 року на «Океані» відбулася закладка двох суховантажних барж для Нідерландської кампанії Eurobulk. Крім того, завод виконує модернізацію суховантажу класу «річка — море» за документацією Одеського морського інженерного бюро, тривають ремонтні роботи на інших суднах. Паралельно підприємство погашає старі борги по зарплаті, які колишній власник накопичив за багато років. Наразі залишилося біля 5 відсотків від усієї суми.



Використані джерела:
Миколаїв – місто корабелів
Вебсайт Офісу Генерального прокурора