Конфлікт між Міноборони та ІГ «Арей» набирає обертів

Конфлікт між Міноборони та ІГ Арей набирає обертів

Відмова у фінансуванні та судові позови – набирає обертів конфлікт між ТОВ «Інженерна група «Арей» та Центральним науково-дослідним інститутом ОВТ Збройних Сил України.

Свою позицію Інженерна група «Арей», яка розробляє нову важку бойову машину піхоти із посиленим рівнем захисту (ДКР, шифр «Вавілон»), висвітлила на сторінці компанії в facebook.

У нетрях Міноборони народився черговий брехливий “документ”. Автор той самий – нач. ЦНДІ ОВТ ЗСУ генерал Чепков. Це той винахідник, який у ТТЗ нав’язує встановлення на нашу машину свого винаходу (патенти 44627 і 48916). Закон називає це корупцією, з якою бореться міністр.

Результати наших випробувань довели: машину можна захистити без ризику загибелі чи контузії екіпажу від детонації чепковського чуда родом з СРСР.

Важливо: на випробуваннях (березень, 2019) був присутній представник ЦНДІ, який всупереч забороні, за нашими спинами зафотографував випробування і викрав уламки контейнерів. Ми написали 2 листи Чепкову: скажіть - де уламки контейнерів і віддайте фотоносій. Не віддав. Ми також звернулись з пропозицією вилучити з ТТЗ його “винахід”. Не вилучив. Тобто, нам далі заборонено застосовувати свій захист бронетехніки, який ВЖЕ витримав постріли снарядів 30мм і 125мм (кумулятивний).

Ще 2 січня написали про це міністру. Міністр мовчить. ЦНДІ місяць не працює – думають, що набрехати у доповіді міністру, щоб не розігнали за доїння держави і щоб не спитали: звідки нинішній бардак з різнорідними зразками ОВТ (системи зв’язку, бронеавтомобілі, БпАК і т.д)?

За саму спробу альтернативних розробок ми жорстоко поплатились: у грудні 2019р. Міноборони, грубо порушивши угоду і Постанову КМУ про ДОЗ, не профінансував нашу роботу. Міністр заявив: “Ми ВРУЧНУ залишили два проєкти без розгляду, але ці проєкти дуже незначні...". Тобто, важка бронетехніка і її захист – “незначний проект”. На днях Міноборони визнав, що неоплата була на підставі листа Чепкова. Ми маємо всі підстави зупинити роботу. І саме на це був розрахунок.

03.02.2020р Чепков зварганив нову брехню (Додаток до листа ЦНДІ ОВТ ЗСУ № 189/1/391), де написав, що ІГ “Арей” “не має необхідного досвіду з розробки та організації виробництва зразків БТОТ та відповідного виробничого обладнання; у головного виконавця відсутнє повноцінне КБ”.

Тобто, “діди”, які все життя провели на бронетанкових заводах – “не мають досвіду”.

А “неповноцінне КБ "ІГ "Арей" відправило на війну більше сотні відремонтованих і переобладнаних машин, достроково виконало і без жодного зауваження здало Технічний проект, розпочало дострокову здачу робіт 2-го Етапу, хоча за графіком маємо здавати з 1 вересня.

“Неповноцінне КБ”, що немає виробничих площ, а конструктори працюють у 4-х містах України, розробило БКМ “Геккон”, БКМ “Дана”, танковий енергоагрегат, електродвигуни, батареї, кліматичну установку, систему кругового огляду, камери нічного бачення і ще багато всього.

Соромимось спитати: а “Арей” став неповноцінним КБ після того, як відмовився встановлювати на машину “винахід” Чепкова і написав про нісенітниці у ТТЗ? А якже тоді Чепков підписував “неповноцінному КБ” ТТЗ, Спільні рішення?

До речі, а де повноційнні КБ, що розробляють важку бронетехніку? Де ці розробки? На війні? І звідки візьмуться повноцінні КБ, якщо ЦНДІ керує корупціонер Чепков? Для чого Чепкова на цю посаду призначив російський патріот Лєбєдєв? Щоб ще 30 років в України не було нових танків? Хто знає: цьому ЧОРТУ(с) вже дзвонив Баканов?


p.s.1. Чепков і ЦНДІ отримають новий позов.
p.s.2. На першому фото - наш М.М. Степанов на танку "Оплот". Останні фото - патент Чепкова, наша вимога (квітень, 2019р) віддати фото випробувань і скрин із відповіді Чепкова.
p.s.3. чухаємо тім'ячко над вимогою ТТЗ імені Чепкова: як на одну голову танкіста надягнути два шоломофони?
p.s.4. далі буде...

Усі фото та фрагменти документів наведені нижче оприлюднені ІГ «Арей».

Конфлікт між Міноборони та ІГ Арей набирає обертів Конфлікт між Міноборони та ІГ Арей набирає обертів Конфлікт між Міноборони та ІГ Арей набирає обертів

Конфлікт між Міноборони та ІГ Арей набирає обертів

Конфлікт між Міноборони та ІГ Арей набирає обертів

Нагадаємо, що в грудні 2019 року Міністерство оборони повідомило:

Станом на кінець року Міністерство оборони України не має жодних сум, за якими не були взяті зобов’язання. Бюджет, що виділявся на озброєння та військову техніку (ОВТ) був законтрактований та оплачений повністю, за виключенням двох платежів. Перевірка спроможності виконати ці роботи до кінця року виявила низку ризиків, тому керівництвом оборонного відомства було прийнято рішення не здійснювати фінансування. При цьому сума згаданих контрактів склала менше одного відсотка від загального бюджету на ОВТ.

Далі невеликі доповнення до інформації, що згадується у повідомленні ІГ «Арей»:

29 січня 2020 року ІГ «Арей» почала здачу робочої конструкторської документації (РКД). Достроково. Згідно затвердженого графіку мають здавати з 01 вересня 2020 року.

Конфлікт між Міноборони та ІГ Арей набирає обертів

12 лютого ІГ «Арей» отримала відповідь на інформаційний запит [далі цитата] «...яку підписав новопризначений директор Департаменту ВТПРОВТ МОУ полковник М. Комісаров. Тут чорним по-білому написано: підставою для неоплати став лист генерала І. Чепкова. Також полковник М. Комісаров спростував інформацію, розміщену на сайті МОУ, вказавши, що перевірки спроможності ТОВ “Інженерна група “Арей” виконати роботи до кінця 2019 року не проводились і в Депатраменті відсутні документи про роботи, які мали ніби-то виконатись до кінця 2019р. (для довідки: роботу ми маємо здати у 2021 році)».

Конфлікт між Міноборони та ІГ Арей набирає обертів

Також раніше ІГ «Арей» продемонструвала деякі етапи процесу розробки нової бронемашини.

На фото нижче – результат обстрілу макету корпусу бойової машини ліва БТ снаряд 30мм та кумулятивним снарядом 125 мм, який відбитий без жодного ураження корпусу. «І без динамічного захисту, який нам нав’язується. А ще маємо значні напрацювання проти бронебійно-підкаліберного. Є план війни з тандемним...», – повідомляють в ІГ «Арей».

Конфлікт між Міноборони та ІГ Арей набирає обертів

Презентація органів управлінням машиною:

Конфлікт між Міноборони та ІГ Арей набирає обертів

Конфлікт між Міноборони та ІГ Арей набирає обертів