Дітям резервістів надаватимуть місця у дитсадах поза чергою

Дітям резервістів надаватимуть місця у дитсадках поза чергою

Право на позачергове надання місць у дитячих закладах дітям резервістів, під час виконання ними обов’язків служби у військовому резерві, передбачає новий законопроєкт №3044.

Проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо заохочення громадян України до проходження військової служби за контрактом, поліпшення соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей підготовлений Міністерством оборони.

Законопроєктом пропонується поширити право на надання позачергово місць у дитячих закладах за місце проживання на дітей резервістів, під час виконання ними обов’язків служби у військовому резерві, шляхом внесення відповідних змін до абзацу третього пункту 5 статті 18 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Зауважимо, що згідно з пунктом 9 Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України (затв. указом Президента №618-2012), резервісти вважаються такими, що виконують обов'язки служби у військовому резерві:

  • на території військової частини, в якій вони проходять службу у військовому резерві, або в іншому місці її проходження протягом службового (навчального) часу, включаючи заняття, перерви, встановлені розпорядком (розкладом занять);
  • на шляху прямування до місця виконання обов'язків служби у військовому резерві або зі служби, під час службових поїздок;
  • поза військовою частиною, якщо перебування там передбачено обов'язками резервіста або наказом відповідного командира військової частини.

Схоже, що авторами законопроєкту №3044 невдало обране визначення «під час виконання ними обов’язків служби у військовому резерві», що по суті означає лише час коли резервіст перебуває на навчальних зборах, що може тривати від кількох днів до 1-3 місяців на рік. Доречніше було б вжити слова: «під час проходження ними службу у військовому резерві».



Увага! У даній публікації наведений текст з проєкту закону, якій ще буде розглядатися Верховною Радою за встановленою процедурою, під час якої його текст може змінюватись шляхом внесення правок. Крім того, проєкт закону може бути відхилений у процесі розгляду.

фото © Дмитро Муравський