Характеристики модернізованого штурмовика Су-25

Характеристики модернізованого штурмовика Су-25 фото © Павло Капустін

Перелік та характеристики оновлень, що виконуються ДП «Запорізький державний авіаремонтний завод «МіГРемонт» під час модернізації штурмовиків Су-25.

Згідно з інформацією офіційного сайту державного підприємства.

Мета модернізації:

  • розширення бойових можливостей і підвищення ефективності вирішення бойових завдань літаком Су-25 за рахунок підвищення точності застосування некерованих засобів ураження по наземних цілях;
  • розширення можливостей навігаційного комплексу Су-25;
  • забезпечення можливості виконання польотів міжнародними трасами;
  • розширення можливостей з контролю та реєстрації бортових параметрів, їх збереження і забезпечення застосування сучасних засобів обробки польотної інформації.

Технічні характеристики модернізованого літака Су-25:

  • на 30% підвищена точність ураження наземних цілей некерованим озброєнням;
  • реалізована можливість виконання навігаційного бомбометання з горизонтального польоту і пологого кабрірування по цілях з відомими координатами;
  • підвищена точність літаководіння маршрутом і виведення літака в задану точку з відхиленням не більше 50 м з використанням апаратури споживачів супутникових навігаційних систем ГЛОНАС і GPS NAVSTAR СН-3307;
  • реалізовано заходження на посадку і посадка на необладнаний аеродром за відомими координатами контрольної точки;
  • реалізована можливість розвідки цілей із запам'ятовуванням координат;
  • реалізована можливість польоту літака за маршрутом в режимі "радіомовчання" (без використання радіотехнічних засобів, які працюють на випромінювання);
  • реалізована можливість польоту літака міжнародними трасами з використанням маяків VOR/DME;
  • реалізована можливість інструментального заходження на посадку з використанням маяків ILS/DME;
  • реалізована можливість роботи з вторинними радіолокаторами АТС RBC в режимах АС і А;
  • забезпечується реєстрація параметричної, бінарної, цифрової і аудіо інформації на аварійному накопичувачі в реальному масштабі часу;
  • реалізована можливість використання сучасних засобів обробки польотної інформації із застосуванням алгоритмів автоматизованого контролю за допомогою персонального комп'ютеру для виконання поглибленого аналізу і розширеної діагностики технічного стану бортового обладнання, що дозволить при накопиченні бази даних перейти на експлуатацію літаків за технічним станом.

Комплекс обчислення прицільних параметрів АСП-17БЦ-8М2 ВПП

Комплекс обчислення прицільних параметрів АСП-17БЦ-8М2 ВПП призначений для вирішення завдань прицілювання при стрільбі по повітряних і наземних цілях та бомбометання.

Комплекс дозволяє:

  • впровадити сучасні алгоритми прицілювання і введення характеристик боєприпасів;
  • розширити номенклатуру боєприпасів, що застосовуються;
  • підвищити точність застосування при вирішенні задач прицілювання до 30%;
  • реалізувати режим навігаційного бомбометання по запрограмованій і оперативній цілі до висоти польоту 6000 м;
  • реалізувати режим навігаційного бомбометання з пологого кабрірування.

Комбінований пристрій викиду «АДРОС» КУВ 26-50

Комбінований пристрій викиду «АДРОС» КУВ 26-50

Комбінований пристрій викиду «Адрос» КУВ 26-50 призначений для розміщення, транспортування і викиду з одного пристрою хибних теплових цілей (і протирадіолокаційних пристроїв) калібром 26 і 50-мм з метою створення складної завадоіої обстановки для роботи інфрачервоних і радіолокаційних головок самонаведення керованих ракет з різними видами обробки сигналів про ціль, а також радіолокаційних станцій виявлення та розвідки, що призводить до появи хибної інформації про місце розташування літака.

Робота комбінованого пристрою викиду Адрос КУВ 26-50 на Су-25

На Су-25 встановлюється пристрій КУВ 26-50 у складі пульта управління (у кабіні), і шести тримачів, кожен з яких споряджається 10 патронами калібру 50-мм і 20 патронами 26-мм.

Комбінований пристрій викиду Адрос КУВ 26-50

Апаратура споживачів супутникових навігаційних систем ГЛОНАСС і GPS NAVSTAR СН-3307

Апаратура СН-3307 призначена для безперервного визначення та видачі на індикацію і бортовим споживачам поточних параметрів місцезнаходження та руху літака за сигналами глобальних супутникових систем позиціонування і навігації ГЛОНАСС і GPS NAVSTAR e будь-якій точці земної кулі, в будь-який момент часу і будь-яких метеоумовах.

Апаратура СН-3307 забезпечує:

  • введення і зберігання до 500 маршрутних точок;
  • введення і зберігання до 20 маршрутів польоту з кількістю маршрутних точок в маршруті до 30.

Апаратура СН-3307 працює в діапазоні частот 1570 до 1610 МГц і забезпечує паралельну роботу зі штатною системою навігації КН-23.

Апаратура споживачів супутникових навігаційних систем ГЛОНАСС і GPS NAVSTAR СН-3307

Модуль повітряних параметрів МВП-1-1В з пультом ПВП

Модуль повітряних параметрів МВП-1-1В призначений для обробки статичного і повного тиску, що приймається від ППТ об'єкта, температури гальмування від датчика температури П-104, для обчислення і видачі споживачам по цифровому каналу відносної і абсолютної висоти, температури зовнішнього повітря, істинної повітряної швидкості.

Модуль видає інформацію про поточні параметри в СН-3307, СРВП-25, АСП-17БЦ-8М2.

Модуль повітряних параметрів МВП-1-1В

Бортова інтегрована апаратура навігації і посадки КУРС-93М-В

Бортова інтегрована апаратура навігації і посадки КУРС-93М-В призначена для забезпечення польотів літака з використанням сигналів радіомаяків VOR, виконання передпосадкових маневрів і заходів на посадку за сигналами радіомаяків систем ILS і СП-50.

Апаратура КУРС-93М-В працює з радіомаяками VOR, ILS і СП-50 в діапазоні 108 ... 118 МГц і 329 ... 335 МГц.

Характеристики модернізованого винищувача Су-27

Малогабаритний літаковий далекомір МСД-2000В

Малогабаритний літаковий далекомір МСД-2000В призначений для вимірювання похилої дальності між літаком і наземними прийомовідповідачами DME/N, DME/P (в режимі IА), TACAN.

Далекомір МСД-2000В забезпечує візуальну індикацію дальності і передачу даних про виміряну дальність і каналі в бортовий обчислювач для визначення місця розташування літака. Для роботи далекоміра МСД-2000В з маяками DME/N, DME/P (в режимах IА), TACAN необхідний діапазон 1025 ... 1150 МГц.

Характеристики модернізованого винищувача Су-27

Літаковий відповідач А-511 виконання 34

Літаковий відповідач А-511 вмк. 34 призначений для роботи з вторинними радіолокаторами систем управління повітряним рухом і автоматичної передачі наземним системам на їх запит інформації про номер літака, висоту польоту, запаси палива, вектор шляхової швидкості, додатково забезпечує роботу з вторинними радіолокаційними системами ATC RBS відповідно до вимог ICAO в режимах «АС» і «А» і передачі сигналу "АВАРІЯ". Для роботи А-511 в режимах «АС» і «А» необхідний діапазон 1025…1095 МГц.

Літаковий відповідач А-511 виконання 34

Система реєстрації відео і параметричної інформації СРВП-25

Система реєстрації відео і параметричної інформації СРВП-25 встановлюється замість морально застарілих фото-контрольних приладів СШ-45 і АКС-5 і забезпечує:

  • реєстрацію видимого льотчиком закабінного простору з накладенням на нього інформації, що відображається на візирної голівці С-17ВГ-1 в реальному масштабі часу;
  • реєстрацію цифрової інформації від систем літака:
    • апаратури споживачів супутникових навігаційних систем ГЛОНАСС і GPS NAVSTAR СН-3307;
    • модуля повітряних параметрів МВП-1-1В;
    • комплексу обчислення прицільних параметрів АСП-17БЦ-8М2 ВПП;
    • бортового аварійно-експлуатаційного реєстратора польотної інформації БУР-4-1-10.
  • запис переговорів екіпажа від літакового переговорного пристрою в реальному масштабі часу. Запис відеоінформації здійснюється двома відеокамерами:
    • КТ1 формує кольорове відеозображення видимого льотчиком закабинного простору;
    • КТ2 формує кольорове відеозображення інформації, яка відображається на візирній голівці С-17ВГ-1.

Система реєстрації відео і параметричної інформації СРВП-25

Бортовий аварійно-експлуатаційний реєстратор польотної інформації БУР-4-1-10

БУР-4-1-10 призначений для перетворення, запису і збереження польотної параметричної, мовної, відео та цифрової інформації, що дозволяє оцінити техніку пілотування льотного складу, технічний стан літака, його систем, агрегатів і обладнання і визначити причину льотної події або передумови до неї.

Крім збільшення реєстрованих аналогових сигналів, разових команд і цифрової інформації по ARINC-429, реєстратор реєструє мовну і відео інформацію на твердотільний накопичувач. Розроблений для заміни реєстраторів типу Тестер У3 серії 2, які знаходяться в експлуатації.

Бортовий аварійно-експлуатаційний реєстратор польотної інформації БУР-4-1-10