Про літаки F-16, ТДК класу «Ньюпорт», 155-мм САУ «Краб» та інші іноземні зразки для ЗСУ говорили на брифінгу

танкодесантні кораблі (ТДК) класу Ньюпорт

Про перспективи озброєння Збройних Сил України йшлося сьогодні на брифінгу представника Департаменту військово-технічної політики Міністерства оборони України Владислава Шостака.

Брифінг відбувся в інформаційному агентстві «АрміяInform».

Відповідно до оприлюдненої інформації, під час проведення оборонного огляду, якій завершився у грудні 2019 року, профільні фахівці зробили декілька варіантів розрахунків потреб у ресурсах (з урахуванням прогнозних видатків Держбюджету) для забезпечення сил оборони. Так, для розрахунків взято розмір видатків на розвиток ОВТ (модернізація, закупівля нових зразків та проведення НДКР) у 2020 році – 14,4 мільярдів гривень.

При цьому враховували наявні можливості вітчизняного оборонно-промислового комплексу (щорічні можливості/потреба сил оборони – нового ракетного озброєння 33/95 одиниць, нового артилерійського озброєння – 70/160 од, модернізація літаків тактичної авіації – 10/15 од, нових зразків БТТ – 70/200 од, модернізація БТТ – 170/330 од).

Зокрема обрахували три варіанти, які передбачають щорічне збільшення видатків на розвиток ОВТ упродовж наступних 10 років на 2 млрд, 5-6 млрд та 50 млрд гривень відповідно. Результати оцінки свідчать, що за умов такого фінансування частка нового і модернізованого ОВТ у силах оборони становитиме: у 2025 році – від 10 до 35%, у 2030 році – від 17 до 60%.

За розрахунками, у разі оснащення іноземними зразками високотехнологічного ОВТ (літаки F-16 (блок 62), станції РТР, комплекси РЕБ, надмалі підводні човни класу «Дракон», танкодесантні кораблі (ТДК) класу «Ньюпорт», 155 мм САУ «Краб») з часткою 2-3% щорічного оновлення, сили оборони зможуть суттєво наростити свої спроможності.

Нагадаємо, що раніше Ukrainian Military Pages з інформованих урядових джерел стало відомо, що окрім вже названих зразків, під час підготовки оборонного огляду розглядалася можливість придбання гелікоптерів McDonnell Douglas AH-64 Apache та зенітно-ракетних систем MIM-104 Patriot.

Зазначається, що збільшення видатків на закупівлю високотехнологічних зразків озброєння іноземного виробництва дозволить вилучити із сил оборони застарілі зразки озброєння (застарілі БПЛА, автомобільну, бронетанкову техніку, ЗРК, літаки та гелікоптери радянського виробництва, що не підлягають модернізації), а кошти на їхнє утримання спрямувати на розвиток озброєння та військової техніки.

«Виходячи з цього, найбільш раціональним виглядає варіант, який передбачає поступовий розвиток вітчизняного ОПК з одночасною закупівлею ОВТ іноземного виробництва», – підсумував представник Міністерства оборони України.